Ve Velkých Karlovicích se budou soutěžit o nejlepší frgál
31. 10. 2010 – 6:03 | Cestování | red | Diskuze:

Profesionálové i amatéři změří síly v pečení pravého valašského frgálu. Soutěž se uskuteční v rámci Karlovarského gastrofestivalu ve Velkých Karlovicích na Vsetínsku.
Klání o nejchutnější tradiční pečivo, které se na Valašsku připravuje podle stejného receptu již několik století, se uskuteční v neděli 14. listopadu, sdělil Michal Vala.
Soutěžního klání se může zúčastnit každý, kdo přinese svůj frgál na místo konání - do Spa hotelu Lanterna nejpozději hodinu před začátkem soutěže, tedy do 10:00. Soutěžní vzorky nejprve posoudí pětičlenná porota, v jejímž čele opět zasedne zkušený odborník Ladislav Frgál. "Po hodnocení poroty budou moci ochutnávat i návštěvníci a také si vybraný frgál zakoupit," uvedla ředitelka Spa hotelu Lanterna Zuzana Vašutová.
Hlavní cenou je víkendový pobyt pro dvě osoby ve Spa hotelu Lanterna. Drobnější ceny získají i ostatní účastníci.
Odborná porota bude hodnotit vzhled, tvar, chuť a vůni, poměr náplně k těstu a originalitu.
V soutěži, která se letos koná již podeváté, se tradičně objevují klasické koláče s povidly, hruškami, tvarohem a mákem, ale i méně obvyklé meruňkové, ořechové, borůvkové či rynglové. "Například v roce 2005 se objevil dokonce zcela originální zelný frgál - zelňák, jehož tvůrci tehdy obsadili první místo," dodala Vašutová.
Rekordy a nejchutnější náplně
Loni poprvé v historii zvítězil frgál ořechový. Upekla jej Anna Šauerová z Karolinky, která tak zároveň proměnila svou druhou účast v soutěži ve druhé vítězství. Loni odborná porota hodnotila rekordních 47 frgálů.
Frgál se na Valašsku připravuje podle stejného receptu již několik století. Toto tradiční pečivo se peklo většinou na velké svátky, například na Vánoce a Velikonoce, ke křtinám či svatbám, v bohatých chalupách i v neděli. Pravý valašský frgál má v průměru 30 centimetrů, váží 600 gramů. Nejčastější náplní dříve bývaly sušené hrušky - namočily se, rozemlely, uvařily a dochutily. Těsto se původně dělalo ze směsi žitné a pšeničné mouky. Traduje se, že frgály z hliněné pece bývaly nejchutnější.
Soutěž O nejlepší frgál bude jedním z vrcholů Karlovského gastrofestivalu ve Velkých Karlovicích, který začne 11. listopadu a potrvá do 18. listopadu. Letos festival uvítá i Emanuela Ridiho, známého z televizního pořadu S Italem v kuchyni.