Dnes je neděle 5. května 2024., Svátek má Klaudie
Počasí dnes 11°C Polojasno

Výlet do Londýna

Výlet do Londýna
zdroj: tisková zpráva

Návštěvníka Londýna zaujme především jeho velká rozloha.

S necelými osmi milióny obyvatel je Londýn, rozkládající se více než padesát kilometrů na obě strany od řeky Temže na rozloze téměř 1000 čtverečních kilometrů, zdaleka největším evropským městem. Také etnicky je to nejrozmanitější město v Evropě a na cizince může působit až chaoticky.

Londýn je bezpochyby centrem Anglie — vždyť právě zde se rozhoduje o politice celé země a právě zde se vydělávají největší peníze. Venkov podle obyvatel Londýna začíná hned za jeho dálničním okruhem známým jako M25. V ostatních oblastech Anglie vnímají povýšenost Londýňanů se značnou záští, i když je nepopiratelné, že hlavní město oplývá nesrovnatelným charismatem. V mnoha oborech a oblastech dodnes platí, že pokud chcete budovat úspěšnou kariéru, musíte se za ní vydat do Londýna. Také pro návštěvníky je Londýn vzrušujícím místem a od počátku nového tisíciletí to ve městě jen kypí životem. Díky Tate Modern a London Eye se může Londýn pochlubit největší galerií moderního umění a největším vyhlídkovým ruským kolem na světě a kromě toho také dvěma zbrusu novými mosty pro pěší – prvními, které za posledních více než sto let překlenuly Temži v srdci města.

Každým rokem přitahují miliony turistů tradiční architektonické památky, jako je Big Ben, Westmister Abbey, Buckingham Palace, St. Paul´s Cathedral a Tower. Všude kolem je tu možno vidět památky ze slavnějších časů hlavního města, od středověkých hodovních síní a skvostných kostelů Christophera Wrena po eklektickou viktoriánskou architekturu triumfálního britského impéria. Na nákupech můžete v Londýně trávit celé dny.

Zaskočíte si do Harrods, obchodního domu, kde nakupuje zámožnější vrstva obyvatelstva, nebo okusíte nezvyklou atmosféru víkendových trhů na Portobello Road, Brick Lane, v Greenwichi a Camden, onoho semeniště proslulé londýnské nová­torské módy, jež tu slouží jako líheň nových talentů. I když za pozornost stojí také hudební, klubová, homosexuální a lesbická představení, o nic méně pozoruhodné není ani tradiční scénické umění. V Londýně pravidelně vystupují vynikající divadelní, taneční a operní soubory. Mezi lákavá místa dnes patří i restaurace.

Londýn v tomto směru dohnal své evropské rivaly a jeho nabídka dnes uspokojí každý vkus a každou peněženku, od tříhvězdičkových podniků Michelin až po levné a přitom kvalitní indické restaurace. Svoji specifickou atmosféru mají městské hospody (puby), zvláště ty, které neleží přímo v centru města — pokud chcete tuto dynamickou metropoli poznat dokonale, návštěvu těchto odlehlejších komunit lze jen doporučit.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 4.5.2024 Exchange s.r.o.

EUR 24,960 25,040
USD 23,210 23,350
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma