Dnes je neděle 5. května 2024., Svátek má Klaudie
Počasí dnes 9°C Dešťové přeháňky

Vzpomínky na Grenoble

Vzpomínky na Grenoble
zdroj: tisková zpráva

Francouzské město Grenoble si pamětníci připomenou jako dějiště zimní olympiády v roce 1968, na níž skokan na lyžích Jaroslav Raška získal historicky první zlatou medaili pro české barvy…

A i když stále je především ideální základnou pro lyžování a další zimní radovánky, o nedostatek turistů se město nemusí bát ani na jaře či v létě.

Neobyčejná lanovka

I proto, že leží v nádherném údolí, obklopené vysokou hradbou hned tří pohoří - Vercor, Belldone a Chartreusse a na soutoku dvou půvabných řek - Drac a Isère.

Je na něm zajímavé i to, že jeho symbolem není kostel, hrad, či zámek, jak bývá obvyklé, ale „obyčejná“ lanovka (jedna z nejstarších v Evropě) vedoucí k pevnosti Bastilla.

Z ní se lze během jízdy - a pak i z vrcholu - kochat výhledem na starou část, které dominují okouzlující fontány, zbytky římských opevnění, ale i proslavená kavárna U Kulatého stolu, po staletí navštěvována umělci.

Vrchol Mount Blancu

Za hezkého počasí lze dohlédnout až na vzdálený vrchol Mount Blancu, jako na dlani je pak překrásné golfové hřiště, které je součástí komplexu hotelu Charmeil.

Širokými okny z luxusně vybavených padesáti pokojů, či z restaurace, nabízející všechny možné kulinářské lahůdky i vybraná vína z vlastního sklepa, je možné pozorovat krásy blízké krajiny, které vévodí četné laguny a jezera.

Výhodou je i velmi dobrá dopravní obslužnost, poblíž je jak dálnice, tak letiště (informace, pro ty, co chtějí ušetřit - v Grenoblu přistávají i nízkonákladové aerolinky).

 

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 4.5.2024 Exchange s.r.o.

EUR 24,960 25,040
USD 23,210 23,350
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma