Dnes je úterý 23. dubna 2024., Svátek má Vojtěch
Počasí dnes 8°C Skoro zataženo

Zajištěné cesty a horolezectví v Dolomitech

Zajištěné cesty a horolezectví v Dolomitech
Placeholder | zdroj: tisková zpráva

Komerční sdělení:Na čím dál tím populárnější ferraty, neboli zajištěné cesty v horách, můžete vyrazit do Dolomit. V zemi velehor a Dolomit je horolezectví velmi uznávaným sportem a proto není divu, že dva světově proslulí horolezci světa, Reinhold Messner a Hans Kammerlander, pocházejí z Jižního Tyrolska.

 Na ferraty do Dolomit

Zajištěné cesty můžeme zařadit mezi pěší turistiku a horolezectví. Pokud se nechcete rovnou vrhnout na horolezení po skalách, zkuste právě ferraty. V Dolomitech si vyberete od těch opravdu začátečnických až po ty nejobtížnější pro už zkušené a ostřílené lezce. Například zajištěná cesta Oskar Schuster-Klettersteig v Dolomitech vás zavede na vrchol 2 964 metrů vysoké hory Plattkofel/Sasso Piatto. Převýšení 800 výškových metrů ze sedla Sellajoch/Passo Sella sice vyžaduje dobrou fyzickou kondici, ovšem vrchol vás odmění jednou z nejkrásnějších panoramatických vyhlídek v Dolomitech.

Zajímavá je určitě i vysokohorská túra po stopách fronty 1. světové války, která probíhala právě v Dolomitech. Výchozím bodem je horská chata Drei Zinnen/Tre Cime. Ferratta prochází přes tunely, je jištěná železnými lany a zavede vás do míst, kde se pohybovali vojáci v těch nejnáročnějších podmínkách.

Jižní Tyrolsko zdroj: tisková zpráva

Ze spousty ferrat různých obtížností můžete vybírat na www.suedtirol.info/horolezeni

Pokud se sami dost zkušení na to, abyste vyrazili na ferraty sami, můžete se zúčastnit 2. ročníku Dolomity Campu 2011, který pořádá cestovní kancelář CK Alpy. Kemp je zaměřen na ty nejhezčí ferraty a nabídne účastníkům opravdu mimořádné zážitky ve svislých stěnách pod vedením horských vůdců. Program budou po odborné stránce zajišťovat horští vůdci z Bergsteigerschule Innsbruck.

Horolezcem v „bledých skalách“

Nejslavnější jihotyrolan Reinhold Messner začínal s horolezením v jihotyrolském údolí Villnöss, horském údolí s jedinečnými dolomitskými horolezeckými terény. Hans Kammerlander pochází z údolí Ahrntal/Valle Aurina, kde založil a vede horolezeckou školu. V regionu působí jako horský vůdce i slavný jihotyrolský horolezec Christoph Hainz, člen SALEWA alpine Xtream Teamu, který mimo jiné zdolal severní stěnu Eigeru za 4,5 hodiny. Hainz provádí především ty zájemce, které láká adrenalin v horách.

Zkušení lezci naleznou v Dolomitech nepřeberné množství lezeckých možností. Bledé skalní stěny, které vznikly před milióny lety z korálových útesů pravěkého moře, dnes tvoří podivné skalní tvary tyčící se až do nebe. Legendární jsou vrcholy Drei Zinnen/Tre Cime v údolí Hochpustertalu/Alta Pusteria nebo špičaté skály masivu Rosengarten/Catinaccio.

Velkou výzvou je samozřejmě i nejvyšší vrchol Jižního Tyrolska Ortler/Ortles. Je vysoký 3905 metrů a je zároveň nejvyšší horou Východních Alp. Oblíbeným výchozím bodem pro výstup na Ortler je horská chata Payerhütte na skále ostré jako břitva.

 Další informace o Jižním Tyrolsku najdete na www.suedtirol.info a aktuální informace také nawww.facebook.com/jiznityrolsko.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 23.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,290
USD 23,540 23,720
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma