Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Zámek Konopiště – projděte se soukromými pokoji i růžovou zahradou

Zámek Konopiště – projděte se soukromými pokoji i růžovou zahradou
zdroj: tisková zpráva

Zámek Konopiště je velmi úzce spjatý s rodem d´Este. Nic vám to jméno neříká? A co známý Švejkův výrok: „Tak nám zabili Ferdinanda“?

Stavba, kterou založil biskup Tobiáš přibližně v roce 1294, se nachází blízko města Benešov. Od té doby vystřídal zámek mnoho majitelů, mezi nimi byl například rod Šternberků, Lobkovicové a na krátkou dobu i Albrecht z Valdštejna.

Rod d´Este

Jedním z nejvýznamnějších vlastníků byl bezesporu František Ferdinand d´Este, následník císařského trůnu od roku 1896. František Ferdinand nechal mimo jiné přeměnit okolí zámku v rozlehlý park a založit Růžovou zahradu.

Park okolo zámku je velmi rozlehlý
Park okolo zámku je velmi rozlehlý

Po atentátu na Františka Ferdinanda a jeho manželku Žofii v Sarajevu, převzal Konopiště stát a zčásti jej zpřístupnil veřejnosti. V období druhé světové války dostaly do rukou zámek jednotky SS, po osvobození byl opět k dispozici obyčejným lidem.

Prohlídkové okruhy

Konopiště nabízí celkem tři prohlídkové okruhy a každou je možné absolvovat pouze s průvodcem. Pokud se rozhodnete pro okruh, který vede salony severního křídla, uvidíte společenský salon, pracovnu, knihovnu, kuřácký salon nebo třeba zbrojnici. Nahlédnete i do osobního výtahu Františka Ferdinanda.

Auto, ve kterém byl na Františka Ferdinanda a Žofii Chotkovou spáchán atenát
Auto, ve kterém byl na Františka Ferdinanda a Žofii Chotkovou spáchán atenát

Salony jižního křídla nabízí prohlídku přijímacího, růžového a sloupového salonu a také velkou jídelnu, kde se návštěvníci mohou pokochat stropní freskou vytvořenou malířem Juliem Luxem.

Posledním a nejdelším okruhem jsou soukromé pokoje rodiny rodu d´Este. Projdete např. pracovnou, ložnicí, koupelnou, soukromou jídelnou, podíváte se i do hudebního salonu nebo dětských pokojů Maxe, Ernesta a Žofinky – potomků Františka Ferdinanda a Žofie Chotkové. Milovníky přírody jistě potěší arcivévodův salon plný různých trofejí a paroží.

Muzeum sv. Jiří

Jestliže vás prohlídky dostatečně neuspokojí, zajděte se podívat do muzea sv. Jiří. Zde najdete sbírku, kterou František Ferdinand vybudoval sám z předmětů pocházejících z období od 15. století.

Večerní prohlídky

Na zámku se dvakrát měsíčně organizují večerní prohlídky vedené dobovými postavami nadpraporčíkem Heinrichem Jenikowskym, hraběnkou Vilmou Lányusovou (dvorní dámou Žofie Chotkové) či Franzem Janaczekem, hofmistrem. Nejbližšími termíny jsou 21. a 27. červen, 11. a 25. červenec.

Návštěva Konopiště je velmi příjemným a zároveň poučným zážitkem, avšak nemáte-li rádi davy lidí, raději se tomuto místu vyhněte obloukem.

Více naleznete na StudentPoint.cz.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,310
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma