Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes -2°C Občasný déšť

Židovská kultura v Čechách

Židovská kultura v Čechách
zdroj: tisková zpráva

Česká republika je na židovské památky poměrně bohatá. Židovská architektura, synagogy, muzea i hřbitovy každoročně lákají na statisíce návštěvníků z domova i zahraničí. Přesto je ale s podivem, že se již jedenáctého ročníku Evropského dne židovské kultury v loňském roce zúčastnila především jen Praha, Liberec a Teplice.

Letos však již bude účast mnohem větší, jak slibují nejenom zástupci ministerstva kultury, ale i židovských obcí. Připojí se kupříkladu i Plzeň, Třebíč a řada dalších českých a moravských měst, které jsou velkými turistickými magnety i díky židovským památkám.

Inspirace trasou

Den židovské kultury chce sbližovat židovskou a nežidovskou společnost a zároveň pomoci při ochraně židovského kulturního dědictví. Proto se jako každoročně i letos o první zářijové neděli bude konat v České republice mnoho kulturních akcí včetně koncertů a zpřístupněny budou i židovské objekty, které jsou jinak pro veřejnost uzavřeny.

Evropský den židovské kultury inspiroval svého času sdružení španělských židovských obcí Red de Juderiás ( dvě desítky významných míst Ávilou počínaje, přes Barcelonu, až po Toledo či Tortosou konče) k jedinečnému turistickému projektu, nazvaného Evropská trasa po místech židovského dědictví.

Historie a pohostinství

Pro velký zájem a popularitu, kterou tento projekt záhy u cestující veřejnosti získal, ho Rada Evropy již v roce 2005 ocenila titulem Velká kulturní evropská trasa.  V současné době jedná sdružení Red de Judérias s našimi kompetentními úřady o vytvoření oficiální turistické trasy po židovských památkách, zahrnuté do evropského projektu, i v ČR.

Milovníci židovské historie, kteří spojují výlety za poznáním se zážitkovou dovolenou mají v nastávající turistické sezóně řadu možností právě dík tzv. sefardským cestám jak poznat stará španělská židovská města. Vychutnat si mohou jejich památky i pohostinství, včetně výborné gastronomie prostřednictvím specializovaných cestovních kanceláří.

 

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,350
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma