Dnes je úterý 16. dubna 2024., Svátek má Irena
Počasí dnes 11°C Oblačno

Zlatá klec aneb velké bílé pohřebiště ambicí

Zlatá klec aneb velké bílé pohřebiště ambicí
zdroj: tisková zpráva

Bílý dům je neodmyslitelně spojen s prezidentem Spojených států amerických. Zajímavostí je, že termín Bílý dům je také označení administrativy prezidenta USA. Základní kámen Bílého domu byl položen v roce 1792 a jedná se o stavbu georgiánského stylu. Svou typickou fasádu bílé barvy získalo toto přepychové sídlo až v roce 1812 (po předchozím vyhoření). Významnou stopu po sobě v Bílém domě zanechala Jacqueline Kennedyová, která se zásadně podílela na jeho vybavení a rekonstrukci.

Když se při návštěvě Washingtonu D.C. rozhodneme navštívit resp. prohlédnout si tento neobyčejný dům, musíme směřovat své kroky na adresu 1600 Pennsylvania Avenue. Jelikož je Bílý dům po dobu funkčního období prezidenta jeho domovem, každý z jeho bývalých významných obyvatel zde zanechal jistý odkaz, určité části rezidence totiž umožňují individuální úpravy podle požadavků prezidentské rodiny.

Obrázek zdroj: tisková zpráva

Whisky s džusem

Již od roku 1805 je rezidence přístupná návštěvám turistů a to díky T. Jeffersonovi. Tato možnost umožnila jednu z úsměvných historek o Bílém domě, kdy se v roce 1829 stal prezident Andrew Jackson obětí davu přihlížejícímu jeho inauguraci. Dav byl chytře odlákán neckami, které přetékaly  kombinací whisky a pomerančového džusu.Tato událost dala podnět k pozdějšímu přesunu inaugurací na vhodnější místo.

Zlatá klec

„V Bílém domě je 132 pokojů, 35 koupelen a 6 poschodí. Také tam můžete projít 412 dveřmi, otevřít 147 oken, zažehnout oheň v 28 krbech, vyjít 8 schodišť a projet se 3 výtahy.“ Nejeden z prezidentů a především prezidentských manželek se o Bílém domě vyjadřovali jako o osmi hvězdičkovém hotelu, když se vezme v úvahu neskutečně široký personál rezidence, tak se ani není čemu divit. Některým zdejším „nájemníkům“ se zdejší komfort asi zcela nezamlouval, napříkladHarry S. Truman se na adresu Bílého domu vyjadřoval jako o „zlaté kleci“, „velkém bílém pohřebišti ambicí“ nebo jako o „domě daňových poplatníků“.

Více naleznete na StudentPoint.cz.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 16.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,200 25,320
USD 23,680 23,860
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma