Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 7°C Oblačno

24 hodin v Hongkongu aneb tři místa, která nesmíte minout

24 hodin v Hongkongu aneb tři místa, která nesmíte minout
Výhled z Victoria Peak | zdroj: Redakce

Hongkong je jedno z nejlidnatějších a nejrušnějších měst světa, místo rozmanitých národností a kultur. Význam názvu Hongkongu je často překládán jako "Voňavý přístav“ a vůní tu je tu opravdu mnoho, jde přeci o jedno z nejhustěji zalidněných měst světa, představující kosmopolitní mix východní a západní kultury. 

„Při návštěvě vás nadchnou nejen mrakodrapy, moderní architektura a bujarý noční život, ale i tradiční chrámy, malebné ostrovy, pláže a hlavně skvělé jídlo,“ popisuje své zážitky z natáčení televizního seriálu Kulinářská zastavení pro stanici Spektrum věhlasný americký kuchař Anthony Bourdain.

Romantické výhledy z Victoria Peak

Žádný návštěvník Hongkongu by si neměl nechat ujít výlet na vrcholek Victoria Peak, jenž sahá do výšky 373 metrů nad mořem a je nejvyšším bodem ostrova.  Na vrcholku se nachází kavárny, obchody, restaurace a nádherná rozhledna postavená v hongkongském stylu na střeše obchodního centra. Pohled z vrcholku každému návštěvníku doslova bere dech. „Rázem máte celý Hongkong i jeho okolí jak na dlani. Doporučuji navštívit vrchol za dne i v noci, protože pohled na rozzářený Hongkong, na obrovské moře světel, je naprosto úžasný,“ popisuje Anthony Bourdain. Na Victoria Peak se dostanete buď pěšky skrz park Pok Fu Lam Country, nebo můžete využít proslulou lanovku Victoria Peak, která vyjíždí ze stanice Garden Road každou čtvrt hodinu a vyveze vás na vrcholek za necelých deset minut.

Nákupní ráj Ladies Market

Pokud chcete vyrazit na místní nákupy a procvičit si smlouvání, určitě zavítejte na trh Ladies Market. Zmiňovaná lokace je jednou z nejznámějších tržišť Hongkongu v samém srdci čtvrti Mongkok. Tato zhruba o kilometr dlouhá ulice se každé odpoledne a večer promění v jedno obrovské tržiště. Jak už sám název napovídá, na své si tu přijdou zejména ženy.

Ladies Market zdroj: Redakce

Lze zde velice levně pořídit vše z tzv. „měkkého“ zboží, tedy kabelky, doplňky, všechny druhy nejrůznějšího dámského oblečení a veškeré výbavy včetně koberečků ale i klenotů. Za originalitu vám tu však nikdo ručit nebude. Z více než sto stánků se zlevněným oblečení si tu jistě vybere nakupující kterékoli věkové kategorie. Pokud ovšem nejste příznivci tlačenic, raději na trh zavítejte odpoledne, protože večer je tu doslova hlava na hlavě.

Under Bridge Spicy Crab

Pokud se chcete v Hongkongu dobře najíst a dopřát se jeden z originálních místních pokrmů, navštivte restauraci s názvem, který se dá předložit jako „Pikantní krab pod mostem“. Název restaurace vznikl podle její původního umístění a z názvu oblíbeného místního pokrmu „Pikantní krab“, který před dávnými lety vymysleli lidé žijící na malých lodích. Takzvaných „Boat people“, jak se jim přezdívalo, rok od roku ubývá, avšak jejich výborné jídlo a kultura stále přetrvávají. 

Under Bridge Spicy Crab zdroj: Redakce

„Pokrm Pikantní krab je v celku jednoduchý, jde o čerstvého smaženého kraba se spoustou koření a česneku. Největší předností tohoto jídla je čerstvost a kvalita surovin. Kuchař vyráží každý den v šest hodin ráno na trhy a vybírá jen ty nejlepší mořské plody,“ popisuje místní delikatesu Anthony Bourdain z televizního pořadu Kulinářská zastavení na stanici Spektrum.  

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,320
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma