Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 14°C Oblačno

Akrobatické lyžování aneb čím bláznivější, tím lepší

Akrobatické lyžování aneb čím bláznivější, tím lepší
Akrobatické lyžování | zdroj: ThinkStock

Sport jako takový se začal rozmáhat po Druhé světové válce v Americe, kde se objevily první školy. Svého času platilo pravidlo, čím bláznivější byly výkony sportovců, tím lepší byly jejich výsledky. Postupem času se ale utvářely jednotlivé atributy a následně došlo k vytvoření jednotlivých disciplín tohoto sportu.

Akrobatické lyžování jak ho znáte v současné podobě, je poměrně mladou lyžařskou disciplínou. Avšak prvky trikového lyžování již můžete nalézt v samotných počátcích aktivního pohybu na lyžích. Příkladem toho může být dr. Fritz Reuel, který koncem dvacátých let prosazoval po vzoru krasobruslení výuku oblouků na vnitřní lyži s nataženou vnější nohou zvednutou v zanožení. Jeho metodika lyžování v té době nedoznala přílišného rozšíření. Dnes však představuje tento tak zvaný Reuel oblouk základní abecedu baletu na lyžích.

Akrobatické lyžování se skládá ze tří olympijských disciplín - akrobatický sjezd - (jízda v boulích - moguls), akrobatické skoky a skikros (na OH bylo poprvé v roce 2010 ve Vancouveru). Původní disciplina tohoto sportu byl Balet na lyžích (AcroSki). Teprve později vznikaly ostatní discipliny, Balet na lyžích zanikl jako závodní disciplina v roce 1992.

Všechna tato odvětví jezdí jak muži tak ženy. Každé 2 roky se koná mistrovství světa a existuje i světový pohár. Na Zimních olympijských hrách 2010 se i skikros stal olympijskou disciplinou. Již předtím se olympijskými sporty staly akrobatický sjezd neboli jízda v boulích (moguly) a akrobatické skoky (aerials). Na Zimních olympijských hrách 2014 se nově objeví také slopestyle a závody na U-rampě.

Nová etapa ve vývoji akrobatického lyžování nastala teprve v šedesátých letech a od roku 1973 se již pravidelně pořádají závody, později Světový pohár. V roce 1986 se konalo 1. oficiální mistrovství světa. V roce 1992 byla zařazena do programu ZOH v Albertville jedna z disciplín akrobatického lyžování - akrobatický sjezd (moguls) neboli jízda v boulích. Později se přidaly i skoky (air).

zdroj: youtube.com

V České republice se "freestyle ski", jak se ve světě akrobatického lyžování říká, poprvé představil v roce 1975 ve Vysokých Tatrách v rámci kongresu FIS. Od tohoto data se začaly u nás formovat první osobnosti a později i první oddíly tohoto sportovního odvětví. Federálního zastřešení Svazem lyžařů se mu dostalo až v roce 1990. Do té doby však již úspěšně probíhaly soutěže na národních úrovních včetně dvou neoficiálních mistrovství ČSSR pořádaných šumperským SKI KLUBEM.

V současné době se jezdí v republice série Českého poháru a nejlepší závodníci jsou zařazeni do reprezentačního týmu ČR, se kterým se účastní závodů Evropského a Světového poháru. 

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,300
USD 23,390 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma