Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

¡Bienvenido a Madrid!

¡Bienvenido a Madrid!
Madrid, Španělsko | zdroj: tisková zpráva

Vítejte v samotném srdci Španělska! Ve městě plném pompézních historických staveb, ale i hypermoderně vypadajících mrakodrapů.

Při návratu z New Yorku nás napadl bláznivý nápad, co takhle si náš výlet ještě o pár dní prodloužit. A tak jsme se místo v Praze ocitly v Madridu. Hlavní město Španělska sice nemá tak příjemné klima jako přímořská Barcelona, přesto má svým turistům rozhodně co nabídnout. Posuďte sami.

Všechny cesty vedou k náměstí Puerta de Sol

Nejrušnějším místem v Madridu a zároveň nejlepším výchozím bodem pro turisty je náměstí Puerta de Sol. Nachází se v historickém centru města a navazuje na něj mnoho důležitých ulic, díky kterým se dostanete prakticky kamkoliv. Oblíbeným místem setkání je socha medvěda a jahodového stromu (El Oso y el Madroño), který se stal symbolem města. Na Silvestra se prýPuerta del Sol podobá newyorskému náměstí Times Square. Tisíce lidí se zde schází, aby společně přivítali příchod nového roku. Jejich zvykem je s každým úderem hodin sníst kuličku hroznového vína. Kousek od něj se nachází další náměstí, údajně nejkrásnější náměstí v Madridu,La Plaza Mayor, které bylo již od svého vzniku centrem slavností, býčích zápasů, královských korunovací, ale i poprav a upalování kacířů. Dnes patří především „umělcům“. Plaza Mayor, v překladu Hlavní náměstí, je oblíbené i pro útulné podloubí s malými obchůdky a restauracemi.

Plaza Mayor - nejkrásnější náměstí v Madridu.
Plaza Mayor - nejkrásnější náměstí v Madridu.

Dalším známým náměstím je Plaza de Espaňa, na kterém najdete pomník slavného spisovateleMiguela de Cervantese a jeho románových postav Dona Quijota a Sancho Panzy.

Museo del Prado

Francouzi mají Louvre, Španělé zase Prado. Světoznámé muzeum, kde můžete obdivovat dílaGoyi, Rembrandta van Rijna, Velasquéze a mnoha dalších. Pokud by vám to nestačilo, můžete navštívit ještě Museo Thyssen-Bornemisza a Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía.

Parky na každém kroku

Kousek od vyhlášeného muzea Prado se již více než 140 let nachází rozmanitý Park El Retiro. Park sice pochází již ze 17. Století, ale veřejnosti byl otevřen až v roce 1868, do té doby sloužil jako královská zahrada a byl přístupný pouze vybrané smetánce. V parku se mimo jiné nachází Palacio de Velázquez a další významná architektonická památka ze skla a oceli, Palacio de Cristal, díla slavného architekta Ricarda Velázqueze Bosco. Další dominantou parku je monumentální pomník Alfonse XII. a uměle vytvořené jezírko, kde si můžete pronajmout lodičku. 

Chcete-li poznat město trochu jinak, doporučuji navštívit Parque de la Montaña, kde leží pozoruhodný egyptský chrám Templo de Debod.

Templo de Debod - Egyptský chrám v centru Madridu.
Templo de Debod - Egyptský chrám v centru Madridu.

Největším parkem v Madridu je ovšem park Casa de Campo, jehož rozloha je asi 4 000 akrů. Můžete si ho projít pěšky nebo nasednout do kabinové lanovky v Parque del Oeste a užívat si podívanou na celý Madrid z ptačí perspektivy.

Palacio Real de Madrid

Královský palác Palacio Real, postavený v letech 1738–1755, je oficiální rezidence španělské královské rodiny a patří mezi nejmonumentálnější a nejkrásnější stavby města. Jen pro představu, palác je přibližně 10krát větší než londýnský Buckinghamský palác. Se svými 3 500 pokoji a sály je největším reprezentačním sídlem v celé Evropě. Současný král Juan Carlos I. používá palác pouze k reprezentačním účelům. Palác je přístupný veřejnosti za relativně přijatelné vstupné. Každou středu večer sice bývá vstupné zdarma, ale tvoří se zde velké fronty, takže pokud nemáte rádi přeplněná místa a chcete si palác v klidu užít, doporučuji tam jít v jinou dobu a vstupné si raději zaplatit. 

Palacio Real de Madrid je přibližně 10krát větší než londýnský Buckinghamský palác.
Palacio Real de Madrid je přibližně 10krát větší než londýnský Buckinghamský palác.

Pokud přece jen nechcete platit za vstup, můžete navštívit alespoň Maurský park Campo del Moro. Stačí obejít palác. Tento park není tolik oblíbený a bývá většinou poloprázdný.  

Estadio Santiago Bernabéu

Domácí stadion týmu Real Madrid byl otevřen 14. prosince 1947 a již dnes patří mezi nejznámější stadiony světa. Přesto by měl v roce 2016 dostat novou tvář a stát se tak nejmodernějším fotbalovým stánkem světa. Jeho návštěvu by neměl žádný fotbalový fanoušek vynechat. Prohlídka stadiónu (Tour Bernabéu) stojí 15 EUR.

Estadio Santiago Bernabéu patří mezi nejznámější stadiony světa.
Estadio Santiago Bernabéu patří mezi nejznámější stadiony světa.

Zase ty nákupy!

Ze Španělska pochází značky jako je Zara, Pull and Bear, Bershka či Desigual. Takže, pokud vám zbude čas, doporučuji navštívit ulici Gran Vía, kde najdete většinu z nich. Součástí ulice je již zmíněné náměstí Plaza de Espaňa a brána Puerta de Alcalá.

Ovocná sangria a noční život, i to je Madrid

Za město, které nikdy nespí je sice považován New York, ale kdo byl v Madridu nebo v jakémkoliv jiném španělském městě mi dá jistě za pravdu, že noční život ve Španělsku můžeNew Yorku silně konkurovat. Pokud jste po náročném dni na párty příliš unavení, stavte se alespoň na večerní sangrií. V některých restauracích i barech můžete během popíjení tohoto lahodného nápoje z červeného vína a ovoce shlédnout i další španělskou tradici, představení Flamenco.

Co ještě stojí za zmínku

Museum šunky (Museum del jamon) nacházejí se hned vedle náměstí Puerta del Sol. Madridské nádraží Atocha, kde si můžete čekání na vlak zpříjemnit prohlídkou tropických rostlin, palem a dokonce i želv. Madrid je hlavním světovým městem často diskutovaných býčích zápasů. Přímo v centru Madridu se nachází velká býčí aréna Plaza de Toros de las Ventas.  Lístky na býčí zápasy lze zakoupit od 2 do 115 eur. Další zajímavou budovou je Palacio de Comunicaciones, který dnes slouží jako hlavní sídlo madridské pošty. A to ještě zdaleka není všechno!

Plaza de Toros de Las Ventas.
Plaza de Toros de Las Ventas.

Madrid toho nabízí ještě mnohem, mnohem víc, takže pokud se jej rozhodnete, rozhodně se nudit nebudete. Už jenom samotné letiště je velký zážitek. Madridské letiště Barajas se nachází asi 13 km od centra Madridu a patří mezi nejoblíbenější letiště v Evropě. Pro mě samotnou bylo asi největším překvapením přejíždění mezi jednotlivými terminály vlakem.

AUTOR: Veronika Čermáková

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,200 25,320
USD 23,450 23,630
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma