Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 14°C Oblačno

Bruggy. Zamilujete si atmosféru středověké obchodní metropole Flander

Bruggy. Zamilujete si atmosféru středověké obchodní metropole Flander
Velké náměstí v historickém centru Brugg | zdroj: ThinkStock

Jestli je něčeho v Bruggách hodně, pak jsou to madony. Katolické smýšlení této malebné metropole Flander se projevuje ve vysokém počtu kostelů, kaplí a božích domů, v nichž mohou návštěvníci najít až 600 sošek madon. 

Nejslavnější z nich je však socha Madony s dítětem, která jako jediné Michelangelovo dílo opustila ještě za jeho života Itálii, aby zdobila interiér chrámu Panny Marie právě v Bruggách.

Michelangelova Madona s dítětem Michelangelova Madona s dítětem | zdroj: ThinkStock

Mezi dominanty města patří věž Belfort, která nabízí nádherný pohled na panorama Brugg, mj. na náměstí de Burg s justičním palácem, radnici s gotickými prvky nebo baziliku svaté Krve.

Bohatá kultura tkví především v četném počtu muzeí, nejvyhledávanější jsou muzeum Groeninge se zastoupením nizozemského malířství, muzeum Gruuthuse sídlící v jednom z nejzachovalejších gotických domů a do třetice muzeum Memling ve Špitále sv. Jana (na fotografii níže).

Muzeum Memling ve Špitále sv. Jana Muzeum Memling ve Špitále sv. Jana | zdroj: ThinkStock

Ve 12. století bylo město z velké části zaplaveno mořem. Začalo obchodovat s vínem a suknem a právě díky těmto obchodním stykům se stalo nejmocnějším centrem obchodu tehdejšího světa.

K atmosféře Brugg neodmyslitelně patří netradiční spojení piva a modliteb, proto je možné dodnes objevit spoustu nenápadných restaurací vedle monumentálních paláců.

Nejvhodnějším obdobím, v němž navštívit Bruggy, je určitě podzim či zima. Nejkrásněji je v této části roku na rybím trhu, kde se připravují při hořících krbech lahodné pokrmy a starousedlíci jsou k návštěvníkům mnohem více vstřícnější než v době turistického náporu.

Bruggy Bruggy | zdroj: ThinkStock

Zdroje:
100 nejkrásnějších měst světa

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,300
USD 23,390 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma