Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 10°C Polojasno

Budapešť, tajemná perla na Dunaji

Budapešť, tajemná perla na Dunaji
Budapešť, Maďarsko | zdroj: ThinkStock

Město, které skrývá víc, než se na první pohled mohlo zdát! Objevte s námi Budapešť.

Trocha historie

Velkoměsto vzniklo v roce 1873 sloučením do té doby tří samostatných měst Budína, Pešti a Starého Budína. Je sedmým největším městem Evropy a trvale v něm žije více než 2 miliony obyvatel. Každoročně berou turisté toto město útokem, což jen dokazuje, že je zde toho opravdu hodně k vidění.

Parlament

Nejznámější a dle mého názoru, také nejkrásnější památkou města je honosná budova Parlamentu, která se nachází u Dunaje a jeho hlavní brána směřuje na Kossuthovo náměstí. Parlament byl postaven na přelomu 19. a 20. Století. V této budově je neuvěřitelných 691 místností a k její stavbě byl inspirací londýnský kolega.

Při mých návštěvách Budapešti jsem nemohla opomenout podívat se na tento architektonický skvost také zevnitř. I když se může zdát, že to není možné, prohlídky se tu s hojnou účastí organizují. Před vstupem jste pečlivě prověření detektorem kovu a ostrahou. Musí se však počítat s tím, že průvodkyně nehovoří česky (osobně jsem narazila na německy a rusky mluvící). Výhodou pro české návštěvníky je fakt, že občané zemí Evropské unie mají vstup zdarma. 

Parlament, nejznámnější památka Budapešti.
Parlament, nejznámnější památka Budapešti.

Andrássyho třída

Budapešť protíná mnoho uliček, kde na vás dýchne ta pravá atmosféra perly na Dunaji. Návštěva jedné z nich je však téměř povinností pro každého návštěvníka. U Andrássyho třídy na vás mohou jít hned ze začátku mdloby nad její délkou, ale nemusíte se bát. Nejen že ji od silnice dělí po celé délce vzrostlé stromy, ale i o odpočinek chodců je postaráno množstvím laviček. Na této ulici nalezneme divadla, restaurace, kavárny, dokonce i Státní operu, ale musíme si dát pozor, v jaké cenové relaci se pohybujeme. Ne nadarmo je právě toto druhý nejvyhledávanější budapešťský cíl.

Náměstí Hrdinů

Na konci Andrássyho třídy je vstup do městských sadů, v nichž najdeme Széchenyiho lázně, Vidám park a především krásné Náměstí Hrdinů. Toto náměstí je obklopeno výstavní halou,Muzeem krásných umění, které rovněž stojí za návštěvu už kvůli nádherným výstavním prostorám a také kolonádou, na které můžeme nalézt významné osobnosti maďarské historie. Přímo ve středu náměstí se nachází 36 metrů vysoký sloup, jehož vrcholu zdobí archanděl Gabriel nesoucí kříž a korunu.

Náměstí Hrdinů, ukončení Andrássyho třídy.
Náměstí Hrdinů, ukončení Andrássyho třídy.

Další kulturní vyžití v Budapešti   

Mimo tyto památky můžeme v Budapešti navštívit mnoho muzeí, jak uměleckých, tak také ty, které nějakým způsobem připomínají nelehkou historii města (kupříkladu Muzeum teroru). Pro děti a návštěvníky, kteří se jako děti rádi chovají je tu Vidám park, ve kterém nalezneme více než 30 moderních atrakcí, dřevěnou horskou dráhu (která vozí zájemce už od roku 1922, rychlostí 50 km/h) a repliku hradu Vajdahunyad.

Noční Řetězový most se svými typickými lvy.
Noční Řetězový most se svými typickými lvy.

Za bližší prozkoumání stojí také Markétin ostrov (v podstatě jeden velký park), Řetězový most(nejstarší most v Budapešti), bazilika sv. Štěpána, která je dle mého názoru nádherná a ne nepodobná chrámu sv. Petra a Pavla ve Vatikánu. Při prohlídce nevynechejte ani Rybářskou baštu, ze které je nádherný výhled na celé město a hradní komplex.

Ozářená bazilika sv. Štěpána.
Ozářená bazilika sv. Štěpána.

Lázeňské město    

Budapešť je také velmi dobře známá pro své lázně. Jelikož se nachází na geologickém zlomu, vyvěrá zde více než 120 pramenů. Některé lázně mají skvostnou architekturu a pocházejí již z dob osmanské říše.  Széchényiho lázně, Lázně Csaszár a Lázně Gellért jsou jen opravdu nejznámějšími příklady.

Nejnavštěvovanější lázně v Budapešti: Széchényiho lázně.
Nejnavštěvovanější lázně v Budapešti: Széchényiho lázně.

AUTOR: Eliška Šafránková

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 25.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,300
USD 23,370 23,550
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma