Dnes je úterý 16. dubna 2024., Svátek má Irena
Počasí dnes 11°C Skoro zataženo

Češi jsou milovníky zimních sportů. Vede lyžování a snowboarding

Češi jsou milovníky zimních sportů. Vede lyžování a snowboarding
Lyže vs. snowboard | zdroj: ThinkStock

Obliba zimních sportovních radovánek u Čechů stále roste. Mezi nejoblíbenější rekreační sporty patří sjezdové lyžování a snowboarding. Díky moderně zpracovanému vybavení a zvýšení kvality zimních středisek přibývá Čechů, kteří přicházejí na chuť i adrenalinovým zážitkům jako je například freeride a freestyle jízda.

Nejoblíbenějším zimním sportem v České republice je lyžování, na druhém místě je pak snowboarding. Podle Svazu lyžařů ČR se lyžování a běhu na lyžích věnují 2 miliony Čechů. Důvodem je především historická tradice. Zatímco lyžování se na území Česka objevilo už na počátku 20. století, snowboarding dorazil kvůli neprostupnosti železné opony se značným zpožděním. První pokusy s „prknem na sněhu“ se objevily v 80. letech 20. století. „Po listopadu 1989 vznikla v Čechách silná boardová komunita. Největší boom zažily snowboardy ke konci 90. let, k čemuž přispěl i fakt, že se snowboarding stal v roce 1998 oficiálním olympijským sportem,“ vysvětluje Milan Kubaczka, provozovatel oblíbeného e-shopu s vybavením pro zimní sporty Blackcomb.cz.

Podle výrobce snowparků a pořadatele snowboardingových akcí Petra Najmana ze společnosti Snowparkdesign dnes snowboardingu holduje zhruba půl milionu Čechů. Zatímco lyžování si dopřávají všechny věkové skupiny, snowboard upřednostňují hlavně mladší lidé. Jízdu na prkně se přitom mladí snowboardisté musí učit na vlastní pěst nebo na soukromých lekcích, protože v rámci povinných zimních školních kurzů se snowboarding téměř nevyučuje. Hlavní motivací pro příklon ke snowboardu je především větší zábavnost a volnost, kterou si mladí užívají ve speciálních snowparcích, na U-rampách a ve volném terénu.

Po boomu snowboardingu na konci 90. let a počátku 21. století došlo podle odborníků ke stagnaci až mírnému snížení zájmu o tento sport. Příčinou byla pravděpodobně generační obměna, neboť první průkopníci jízdy na prknech zestárli. Roli hrál i fakt, že typické snowboardové techniky jako je například freestyle (obohacení jízdy skoky, triky a zábavnými prvky) pronikly i do rekreačního lyžování. Výrobci lyží se přizpůsobili freestyle trendu a začali vyrábět nové kategorie lyží vhodných pro skoky i jízdu v hlubokém sněhu. Podle Milana Kubaczky a prodejních statistik e-shopu Blackcomb.cz však za poslední rok snowboarding nabral nový dech a jeho obliba začala opět vzrůstat. „Prodeje snowboardového vybavení se opět začaly zvyšovat. Jedním z důvodů může být zlepšení ekonomické situace Čechů i zvyšování kvality zimních středisek, které investují do snowparků,“ dodává Kubaczka.

Stále více Čechů při nákupech výbavy myslí i na své zdraví, a tak si vedle základního vybavení pro snowboarding a lyžování pořizují nejrůznější bezpečnostní doplňky. Zvýšený zájem je o helmy a chrániče páteře, u snowboardistů jsou prodejním hitem vyztužené rukavice, které chrání zápěstí před zraněním. Roste i povědomí o značkách sportovního vybavení, a to u všech zkušenějších lyžařů a snowboardistů, kteří kladou stále větší nároky na kvalitu. „Zimní sportovní výbavu obměňují čeští lyžaři i boardisté stejně často, zhruba jednou za 4 až 5 let,“ uvádí Kubaczka.

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 16.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,370
USD 23,670 23,850
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma