Česká ryba - ta vás chytne! Je tu gastronomický festival
12. 7. 2012 – 10:19 | Zajímavosti | Danica Klein | Diskuze:
Filet ze pstruha s rajčatovým krupetem, pečeného candáta s holandskou omáčkou nebo kapří burger v domácí cibulové housce mohou ochutnat návštěvníci druhého ročníku festivalu Ryba z Čech. Gastronomická akce se uskuteční od 16. července do 5. srpna v osmi vybraných restauracích ve třech městech republiky. Na dnešní tiskové konferenci v Praze to uvedli pořadatelé.
"V letních měsících vyhledáváme spíše lehčí jídla, která jsou snadno stravitelná. Ryby mezi taková jídla určitě patří, proto doufám, že návštěvníkům festivalu bude chutnat a odnesou si zajímavý gastronomický zážitek," řekl ředitel festivalu Pavel Suchánek.
Festivalu se zúčastní osm restaurací; šest z Prahy a po jedné z Pardubic a Ostravy. Šéfkuchaři těchto restaurací připravili pro festival speciální tříchodová menu za cenu 290 korun, kde jsou vždy dva chody připraveny z ryb a třetím chodem je sladký dezert.
"V loňském roce navštívilo festival téměř tisíc lidí. Doufáme, že druhý ročník bude ještě navštěvovanější," řekla za organizátory Martina Kočařová.
Česká republika se ve srovnání s ostatními evropskými zeměmi řadí v konzumaci sladkovodních ryb spíše na spodní příčky. Zatímco evropský průměr je přibližně pět kilogramů snědených ryb na osobu za rok, v ČR je to okolo 1,4 kilogramu na osobu za rok.
zdroj:
tisková zpráva
"Lidé mají spoustu předsudků vůči rybám a také je mají spojené s konzumací pouze během vánočního období. Náš festival chce přispět k odstranění těchto předsudků a chceme ukázat, že ryba je opravdu chutné jídlo, které je nenáročné na přípravu," uvedla Kočařová.
Akce je spojena s rezervačním systémem Alakarte, který usnadňuje rezervace míst. Hosté, kteří se zaregistrují, mohou jídlo také hodnotit. Vstupenkou na festival je potvrzená rezervace na adrese www.rybazcech.cz.