Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Co všechno vyřídit před cestou do USA?

Co všechno vyřídit před cestou do USA?
Mapa USA | zdroj: ThinkStock

Chystáte se do Spojených států, ale stále nevíte, co všechno si musíte vyřídit? Záleží na tom, jestli jedete jen na dovolenou nebo vyrážíte na delší pobyt. Ještě předtím, než koupíte letenky do New Yorku, je třeba zařídit ještě pár důležitých věcí. 

Když se do USA vydáte na méně než devadesát dní, můžete využít bezvízového programu. V jeho rámci musíte vyplnit elektronickou cestovní registraci ESTA, která vám bude později odsouhlasena nebo zamítnuta.

Za jakých podmínek můžete do USA cestovat bez víza?

Proto, abyste mohli vyrazit do Spojených států bez víza, musíte být občanem České republiky a musíte vlastnit biometrický pas. Ten už nejspíš máte, je totiž běžně vydáván od září roku 2006. Pokud si ale stále nejste jisti, že ho vlastníte, poznáte to podle zlatého loga čipu na přední straně a tvrdé plastové stránky uvnitř. Dále musí být cíl vaší cesty čistě turistický či služební anebo budete v USA jen přestupovat. Také musíte prokázat, že váš pobyt nepřesáhne devadesát dnů, je tedy třeba mít již předem zakoupenou zpáteční letenku. Při zařizování těchto náležitostí si alespoň letenky do USA i nazpět vyřídíte dopředu a už na ně nebudete muset myslet.  

Registraci ESTA můžete vyplnit pohodlně z domova přes internet a bude vás stát 14 dolarů. Nečekejte ale, že vám vyrozumění přijde na e-mail a kontrolujte průběžně stránky, na kterých jste registraci vyplňovali. Povolení ESTA má platnost dvou let, během kterých můžete do USA vyrazit opakovaně. Ohlídejte si ale platnost vašeho pasu, pokud vám propadne v době platnosti ESTA, propadá vám zároveň spolu s ním i ESTA.

Letní práce v USA pro studenty

Studenti mohou využít programu J-vízum, který se oficiálně jmenuje Program výměny návštěvníků. Studenti studující na vysoké škole prezenční studium mají v rámci tohoto programu možnost cestovat i pracovat v USA v letních měsících. Pracovat můžete v hotelích, restauracích, kavárnách. V tomto programu ale nemůžete pracovat jako au-pair, na letních táborech, na lodích či letadlech. Délka vašeho pobytu se může protáhnout od dvou až do čtyř měsíců plus máte třicet dnů na cestování. Součástí tohoto programu je i žádost o nepřistěhovalecká víza do USA.

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,610 23,790
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma