Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 15°C Občasný déšť

Hnízda z nedopalků – nový vynález mexických vrabců

Hnízda z nedopalků – nový vynález mexických vrabců
Vrabec (ilustrační fotografie) | zdroj: ThinkStock

Výsledky čerstvého výzkumu mexických vědců přinesly zprávu o tom, že vrabci a jiní jim příbuzní malí ptáci žijící v mexických městských zástavbách nalezli nový stavební materiál pro svá hnízda, kterým jsou cigaretové nedopalky. O zprávě na svých stránkách informoval francouzský deník Le Monde.

Vědci stojící za zmíněným výzkumem přinesli také několik argumentů vysvětlujících to, proč si mexické drobné ptactvo zvyklo využívat ke stavbě svých hnízd právě tento odpadní materiál z městských ulic. Není za tím totiž pouhý nedostatek přírodního stavebního materiálu. Jednou z dobrých vlastností nedohořelých cigaret, které vedou vrabce ke sbírání nedopalků, je prý například jejich schopnost dobře tepelně izolovat. Podle výzkumu ještě důležitějším faktorem je však skutečnost, že nikotin obsažený v nedopalcích odpuzuje parazity, kterými jsou ptáci jinak ohrožováni. Tímto chováním tak napodobují své ptačí kolegy z venkova, kteří si za stejným účelem odpuzení parazitů sbírají do svých hnízd rostliny z rodu Nicotiana.

Ohořelé zbytky cigaret byly nalezeny v naprosté většině zkoumaných vrabčích hnízd a množství parazitů v nich se snižovalo v souladu s rostoucím množstvím nedopalků v hnízdě. Přestože mexická studie prezentuje své výsledky jako důkaz toho, že ptáci jsou schopni pomocí čichu vyhledávat tento pro ně výhodný stavební materiál, podle jiných ornitologů však tento závěr nelze takto jednoduše vyvodit. Otázkou totiž podle jejich názoru zůstává, zda si vrabci nedopalky vybírají čistě náhodou a nevědomě se jim tak daří využívat zašpiněné prostředí ve svůj prospěch, nebo zda se dokázali opravdu adaptovat na městské prostředí a vědí, proč si svá hnízda staví z nedopalků a ne něčeho jiného.

Zdroje:
Le Monde

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,320
USD 23,390 23,570
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma