Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 0°C Polojasno

Islandské kontrasty v hudbě, přírodě i běžném životě

Islandské kontrasty v hudbě, přírodě i běžném životě
Island | zdroj: ThinkStock

Dvanáctý ročník Islandského dne představí návštěvníkům Island jako zemi kontrastů.

Jak z přírodního a hudebního hlediska, tak i z pohledu obyčejného člověka a jeho životních potřeb v rozmezí století. Islandský den je určen nejen těm, kteří tento kouzelný ostrov již navštívili a kterým se navždy vryl pod kůži, ale i těm, kteří se na cestu teprve chystají. Bohatý program potěší především milovníky cestování se zájmem o poznání kultury a života jiných zemích.

Na co se můžeme těšit?

12. Islandský den bude zahájen v 10 hodin dokumentárním filmem Iceland Year Zero islandského režiséra Sigurðura Hallmara Magnússona z období finanční krize. Snímek získal v loňském roce jednu z cen na festivalu v Jihlavě, nyní bude premiérově uvedený s českými titulky. Po něm následuje krátká beseda k nedávným parlamentním volbám a současné situaci na Islandu, do které se zapojí politolog, novinář i Češka dlouhodobě žijící na Islandu. Slideshow Čtvero ročních období ukáže místa známá i neznámá, ale v jiných barvách a odlišném světle, než jak je zná většina turistů.

Island je stát na stejnojmenném ostrově v severní části Atlantského oceánu.
Island je stát na stejnojmenném ostrově v severní části Atlantského oceánu.

Pohled do zapomenutých časů nám umožní nahlédnout do života Islanďanů v době nepříliš dávné, jehož hlavním rysem bylo především bytostné spojení s okolní přírodou. 

Islanďané vždy měli úzký vztah k hudbě, proto jí jsou věnovány tři části odpoledního programu. Jako hlavní host vystoupí islandský folklorní soubor Gljúfrabúi - skupina mladých hudebníků, zpěváků a tanečníků. Poslech Islandské populární hudby 50. a 60. let minulého století podmalovaný dobovými fotografiemi nás přenese po časové přímce blíže k současnosti. Příběh hudebního vydavatelství Smekkleysa začíná v roce 1986, dotkne se punku a možná i zodpoví otázku, jak je možné, že vzniká na Islandu tolik dobré muziky. Že by to bylo vodou? Tu pijí přece všichni ostrované stejnou. A co brennivín? Ten poteče proudem při křtu nové fotografické publikace Island – země včera zrozená. Filmem Ostrov na severu, který je více výpovědí o nespoutané islandské přírodě než dokumentem, vše neskončí. Protože možná přijde i první člověk na světě, který v loňském roce oběhl Island kolem dokola a letos by chtěl překonat ostrov ze severu na jih přes liduprázdné vnitrozemí.

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 26.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,130 25,250
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma