Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Italská kuchyně - to nejsou jen špagety

Italská kuchyně - to nejsou jen špagety
Špagety (ilustrační foto) | zdroj: ThinkStock

Itálie je známá svou středomořskou kuchyní, která je zdravá a navíc velmi chutná. Většina z nás ji však zná jen díky těstovinám. To je ale chyba!

Tak například atrakcí jezera Lago di Como v severní Itálii je lov ryby zvané Agone. Během června a července je pobřeží poseto rybáři, kteří dostávají povolení lovit tuto rybu jen na dobu šesti týdnů. Agone se po vylovení nasolí a nechá viset na provázku na slunci, aby vyschla. Potom se z ní tlakem vylisuje olej. Takovýto slaneček Missultin je výborný zvláště v zimě a jeho tradice sahá hluboko do minulosti, kdy hlavní potravou místních obyvatel byly právě ryby. Pokud nejste vyznavači slanečků, můžete si dopřát třeba místní pstruhy.

I zelenina má v italské kuchyni důležité místo. Velmi často se jí čerstvá v nejrůznějších salátech s vynikajícími bylinkovými zálivkami, ale i grilovaná, pečená nebo marinovaná. Jedna z bylinek - rukola - se trochu podobá naší pampelišce a má nahořklou chuť. Rukola se používá do salátů, kde hořkost ztrácí, ale dodává jim kořeněnou příchuť.

Italové jsou milovníci salátů.
Italové jsou milovníci salátů.

Pokud byste v Itálii někdy chtěli koupit bobkový list, asi byste ho v obchodě nenašli. Tady se totiž trhá na zahrádce nebo v lese. Všude tam totiž najdete krásné vavřínové stromy s lesklými bobkovými listy. A když už je řeč o divoce rostoucích stromech, tak přidám ještě další, které vás v Itálii provází na každém kroku. Například fíkovník, ze kterého se občerstvíte čerstvými mazlavými fíky, které teprve sušením získávají svou velmi sladkou chuť. Samozřejmě nemohu zapomenout na jedlé kaštany. Ty dozrávají až v říjnu a připravují se vařené i pečené. Kaštany se konzumují nejen přímo, ale používají se i na výrobu mouky a přidávají se do různých lahůdek ilikérů.

A na závěr jeden tip. Pokud si u nás někdy před Vánoci koupíte kaštany a budou už seschlé, je dobré je na špičce naříznout do křížku a ponořit na čtyřiadvacet hodin do vody. Pak získají svou čerstvou chuť. 

Jedlé kaštany jsou chutné vařené i pečené.
Jedlé kaštany jsou chutné vařené i pečené.

AUTOR: Irena Lochmanová

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 20.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,250
USD 23,520 23,620
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma