Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes -1°C Slabý déšť

Jak udržet vánoční hvězdu při životě po celý rok?

Jak udržet vánoční hvězdu při životě po celý rok?
Vánoční hvězda | zdroj: ThinkStock

Nesmí ani na Vašem stole o Vánocích chybět vánoční hvězda a po Novém roce ji vždy s těžkým srdcem vyhazujete? Poradíme Vám, jak si tuto rostlinu udržet i po zbytek roku!

Spousta majitelů Vánoční hvězdy ji prostě po Vánocích vyhodí - rostlina obvykle ztratí listy, nepůsobí dekorativně, často usychá.  Správným způsobem pěstování je však možné vánoční hvězdu udržet i do příštích vánoc, není to příliš složité, jen je třeba dodržovat několik zásad. 

Vycházejme z toho, že jste koupili vánoční hvězdu v obchodě s květinami nebo v květinářství. Prvním důvodem , proč tak často Vánoční hvězda majitelům odchází, je ten že při cestě domů Vám rostlina jednoduše nachladne, zmrzne. Pokud je normální zima, je velmi pravděpodobné, že venku je teplota kolem nuly, často i mráz. Proto doporučujeme zakoupenou Vánoční hvězdu vždy dobře ochránit před mrazem a chladem, celou cestu domů. Rozhodně nestačí foliový obal, použijte papír v několika vrstvách, a uzavřenou tašku. S vánoční hvězdou spěchejte vždy rychle domů, dvouhodinová pauza v autě na parkovišti před nákupním centrem jí opravdu na kondici nepřidá.

Vánoční hvězda Vánoční hvězda | zdroj: ThinkStock

Doma rostlinu vyjměte z ochranné folie , nikdy ji teď nepřesazujte. Vyberte světlé místo, s dostatkem přirozeného světla, někdo tvrdí, že Vánoční hvězda nesnáší přímé slunce, ale jako dogma se to brát nedá. Důležitý je výběr místa, rostliny silně nesnáší průvan - pokud často větráte, dejte na to pozor. Ideální je s rostlinou co nejméně manipulovat, pokud ji vrátíte na okno otočenou jinak, než byla, často hrozí opadání listů, které již do vánoc neobrazí.
Substrát v květináči udržujeme vždy vlhký, nikdy ne suchý, ale vánoční hvězdě nesmí také v misce stát voda. Rosení nedoporučujeme, možné je občasné přihnojení hnojivem na pokojové rostliny.

Po vánocích obvykle Vánoční hvězdě opadají květy i listy, tehdy je ideální čas ji přemístit do chladnější místnosti, omezíme zálivku na cca 1x týdně. Koncem jara nebo počátkem léta, podle počasí, můžeme vánoční hvězdy klidně letnit, zde je vhodné alespoň zpočátku nevystavovat rostliny přímému slunci. V létě rostlinu pravidelně přihnojujeme, nejpozději v květnu provedeme řez, aby byla rostlina košatější, výhony můžeme použít k množení vánoční hvězdy.

Vánoční hvězda Vánoční hvězda | zdroj: ThinkStock

Proti škůdcům není vánoční hvězda nějak choulostivá - nejčastější bývá napadaní sviluškami - a tady postupujeme stejně jako u ostatních pokojových rostlin.

Zdroje:
vanocni-hvezda.cz

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,260 25,380
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma