Kavárna v Dubaji nabízí capuccino z velbloudího mléka
18. 4. 2012 – 15:03 | Do světa | Danica Klein | Diskuze:
Capuccino, latte nebo koktejly vyrobené z velbloudího mléka začala svým zákazníkům nabízet jedna kavárna v Dubaji. Setkala se s úspěchem.
"Jsem překvapená, protože jsem si myslela, že to bude chutnat opravdu jinak než obvyklé mléko, ale je to dobré," pochvalovala si zákaznice, která ochutnala kávu s velbloudím mlékem. "Myslel jsem si, že to bude divné, ale chutná to úplně normálně," řekl jiný návštěvník kavárny.
Jde o další doklad toho, že ve Spojených arabských emirátech je velbloudí mléko stále oblíbenější. Před několika lety firma An-Nassma začala prodávat čokoládu vyrobenou z této suroviny.
Pro beduíny bylo velbloudí mléko po staletí neoddělitelnou součástí jejich jídelníčku, ale nikdy se neprodukovalo ve velkém a nepoužívalo ke komerčním účelům jako nyní. Obyvatelé Spojených arabských emirátů mu přicházejí na chuť jednak z vlasteneckých pohnutek, jednak je prý zdravější než kravské mléko. Je méně tučné a obsahuje více vitaminu C, tvrdí vědci.
Velbloudice dává denně okolo šesti litrů mléka
"Ve velbloudím mléku jsou všechny vitaminy, všechny minerály, tuky, uhlovodany, které potřebujete pro každodenní život," tvrdí Ulrich Wernery z ústřední výzkumné veterinární laboratoře v Dubaji.
Velbloudí mléko se nepoužívá jen v čokoládě nebo do kávy. Ve Spojených arabských emirátech se prodává i sýr, který je z něho vyrobený, v supermarketech je k dostání velbloudí mléko v lahvích, jež se někdy dochucuje datlemi nebo čokoládou. Tyto výrobky pocházejí z mlékárny, která leží v poušti za Dubají. Žijí tam tisíce velbloudů, přičemž každá velbloudice dává denně okolo šesti litrů mléka.
Jak firma An-Nassma vyrábějící velbloudí čokoládu, tak mlékárna jsou financovány místními šejky. Ti tvrdí, že je k podpoře zpracovatelů velbloudího mléka motivuje touha propagovat zdravé výrobky i zisk.