Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 3°C Polojasno

Kolik jazyků znáš, tolikrát jsi člověk aneb studium v zahraničí

Kolik jazyků znáš, tolikrát jsi člověk aneb studium v zahraničí
Cizí řeč (ilustrační foto) | zdroj: ThinkStock

Jak již známé rčení napovídá, v dnešní době se nám vyplatí vložit do studia cizích jazyků veškeré naše úsilí.

Jazyky v 21.století

Ať sníme o práci chirurga, lékaře, právníka či sportovce, cizí jazyk je jedna z mála dovedností, kterou budeme potřebovat všichni. Angličtina a čeština se stala samozřejmostí a nelze si už představit, že tyto dva jazyky se v našem životopise nebudou vyskytovat. A proto vzrůstá zájem o jiné evropské i mimoevropské jazyky. Řada studentů má možnost studovat dva a více jazyků na jejich středních či vysokých školách. Nelze však popřít, že nejideálnější způsob jak se rychle a efektivně naučit jazyk, je ho žít. Španělština, francouzština, ruština, polština ale i čínštinapatří mezi přední favority. Skoro celou Ameriku budeme mít jako na dlani po zvládnutí španělského jazyka. Konverzace ve francouzštině nám otevře dveře do kulturního života Franciea rázem bude pobyt v zemi vína a sýru příjemnější. Navazování obchodních styků s Francouzi se skoro výlučně děje pouze v jejich rodném jazyce, protože povětšinou nejsou ochotni komunikovat v němčině či angličtině. Ruština se opět vrací „do módy“ a jejich expanzivní politika nám dává příležitost navázat řadu důležitých kontaktů. Stejně jako polština, která je česku tak blízko. Nelze taky nezmínit čínštinu. Základy čínštiny nám umožní lépe pochopit východní kulturu a zároveň ukázat snahu komunikace na mezinárodní úrovni.

V dnešní době vzrůstá počet studentů, kteří se rozhodnou aktivně naučit jazyk a okusit vybranou kultury na vlastní kůži. Může se zdát, že to není vůbec těžký úkol. Jde přeci jen o to napsat rozřazovací test, zabalit kufr, vložit do batohu pas a s úsměvem se vydat na cestu. Co vše ale opravdu předchází takovému rozhodnutí odcestovat do zahraničí studovat cizí jazyk? Sama jsem se rozhodla otestovat své anglické a německé znalosti a s úmyslem zlepšit si své schopnosti jsem odjela na jazykový pobyt do zahraničí. V této rubrice bych se s vámi ráda podělila o své zkušenosti.Nový trend v učení cizích jazyků

Co mému odjezdu předcházelo?

Začněme tedy popořádku. Stalo se tak v roce 2009, kdy mě posedla touha odcestovat na rok do zahraničí. Díky obezřetnosti mých rodičů jsem byla nakonec „na zkoušku“ vyslána na měsíc do jižní Anglie. Hlava mé rodiny „ tajně doufala“, že měsíční zkušenost za hranicemi domoviny přehází mé zidealizované představy o nedalekém ostrově.  Opak se stal ale pravdou. Vrátila jsem se ještě nadšenější, plná dojmů, zážitků a energie na další školní rok. Myšlenka ročního pobytu v Anglii tedy nebyla zapuzena, nýbrž ještě více podpořena touto zkušeností. Měsíc na jihozápaděVelké Británie, konkrétně v oblasti hrabství Devonu, se mi stal skutečně nezapomenutelným zážitkem. Přímořské město Ilfracombe mě okouzlilo svojí fascinující přírodou, masivními útesy, plážemi a přístavem. Je to ideální místo, kde se snoubí mnoho moderních obchůdků s historickou částí a nádhernou přírodou. Navíc jsem zde strávila léto s mnoha dalšími studenty a žila si svůj nezávislý život. Kde jinde, než v Anglii, můžete pít zázvorové pivo pod kulečníkovým stolem, který jako nezkušený hráč podlézáte po každém prohraném kole, obehrávat španělské spolužáky v pokru a vybíháte na vrcholek kopce naproti vámi oblíbené hospůdky, abyste se rozhlédli po okolí. Tento měsíc v Devonu byl úžasným odpočinkem plným studijního nasazení. Letní prázdniny u oceánu v nádherném prostředí měly vliv jak na moje jazykové schopnosti, tak na moji vlastní osobnost. Z nerozhodné studentky střední školy jsem se stala dospělou dívkou, která je připravena objevovat svět. Moje hostující rodina mě vtáhla do britského života, zapojila mě na měsíc do jejich rodinného kruhu. Jejich otevřenost, přátelský přístup a obětavost na mě opravdu zapůsobily. Jednoduše jsem si zamilovala tuto kulturu založenou na starých královských tradicích, která dává prostor modernímu přístupu ke vzdělání a společnosti. 

AUTOR: Diana Ježková

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,310
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma