Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 15°C Občasný déšť

Koncentrační tábor v Osvětimi. Místo, kde trpěly statisíce lidí

Koncentrační tábor v Osvětimi. Místo, kde trpěly statisíce lidí
Koncentrační tábor v Osvětimi | zdroj: gazeta.pl

Muzeum v Osvětimi ukazuje hrůzy, které se zde během druhé světové války odehrávaly. I přesto, nebo právě proto, je o návštěvu tohoto místa zájem.

Nejznámější polské koncentrační tábory najdete v Březince a v Osvětimi. Březince (možná znáte její německý název Birkenau). Březinka byla skutečná vesnice, kterou nacističtí vojáci násilně vysídlili a prakticky srovnali se zemí, aby vytvořili prostor pro plánovaný tábor. Ten sloužil především pro příjezd vězňů a jejich následnou selekci, ale plnil i funkci „pracovního“ tábora.

Mnohem větší tábor (a vlastně největší, jaký nacisté během druhé světové války založili) se nachází v Osvětimi, městě asi 3 km vzdáleném od Březinky. Symbolem tohoto tábora se stal nápis„Arbeit macht frei“ (Práce osvobozuje), který je umístěn nad hlavní bránou. Heslo do Osvětimi přinesl Rudolf Höss, velitel tábora v Březince. Höss se později stal velitelem právě osvětimského tábora.

Jak v Březince, tak v Osvětimi dnes najdeme muzeum mapující válečné zločiny spáchané na lidech mnoha národů. Muzeum bylo založeno v roce 1947, tedy jen dva roky poté, co Osvětim osvobodily jednotky sovětských vojáků.

Muzeum v Osvětimi lze projít buď s průvodcem, nebo bez něj. Kvůli velkému zájmu je lepší si průvodce zarezervovat, ale můžete se přidat i k již vytvořené skupině přímo na místě. Výklady jsou v angličtině, španělštině, ruštině, polštině, francouzštině.

Jestliže se rozhodnete jít do areálu sami, nemusíte nic platit. U vstupu se dá zakoupit brožurka, která obsahuje mapu tábora i stručný popis jednotlivých bloků. V každém případě ale počítejte s tím, že návštěva Osvětimi vám zabere nejméně 2 až 3 hodiny.

Osvětim je rozdělena do několika bloků, a v každém se dá najít něco jiného. Každé zemi, jejíž obyvatelé byli v táboře vězněni, je věnována výstava v jednom bloku. Koncept je dost podobný – např. se dozvíte o tom, jak se v dané zemi žilo před válkou nebo jejich obyvatel bylo v táboře uvězněno. Mezi výstavou o Francouzech, Belgičanech, Polácích, Rusech a dalších národnostech, je umístěna i ta naše, česká. Každá výstava se opravdu pečlivě zaměřuje i na konkrétní jména obětí, nejen na číselné údaje.

Mezi nejděsivější, kromě krematoria a plynové komory, patří blok č. 10 a č. 11. V bloku č. 10 se prováděly lékařské experimenty. Ty zde provádělo mnoho lékařů, např. Carl Clauberg neboHorst Schumann, kteří se zabývali možnostmi sterilizace; a také asi nejznámější postava v tomto směru Josef Mengele, nechvalně proslulý experimenty na dvojčatech nebo hendikepovaných.

Blok číslo 11 skrývá vězení – ponurou změť místností, ve kterých umírali nevinní lidé. V jedné cele je umístěn i malý památník knězi jménem Maksmylian Maria Kolbe, který zde zemřel, protože svoje příděly jídla dával spoluvězni.

V bloku č. 11 je k vidění i tzv. zeď smrti, kde nacisté stříleli vězně. Nejčastěji to byl trest za útěk nebo jeho plánování. Vězni byli ale usmrcováni i oběšením nebo vyhladověním. Nejvíc jich ale zemřelo v plynových komorách.

Stěna smrti v Osvětimi.
Stěna smrti v Osvětimi.

Vězni ale neměli vyhráno, ani když se dostali do táborové ošetřovny, která je v muzeu zachována i dnes. Ze svědectví přeživších se dozvídáme, že ošetřovna sloužila spíše jako „čekárna“ před krematoriem. Na vině byl nedostatek léků a lékařské péče, ale i již zmíněné pokusy. Někteří vězni byli rovnou usmrcováni smrtící injekcí.

Zajímavé jsou i bloky č. 5 a 7. Sedmý blok představuje podmínky každodenního života, který se v Osvětimi odehrával. V částech bloku je umístěn originální interiér i rekonstrukce původních pokojů, kde vězni spali. I když slovo „pokoj“ je příliš honosný název pro to, kam se vězni ukládali ke spánku po splnění svých povinností – postele byly pouhé pryčny, na kterých se muselo vypsat několik lidí najednou, a ne vždy se vězňům poštěstilo, aby mohli přečkat noc pod střechou. Blok č. 7 ukazuje i primitivní koupelny a toalety, které uvěznění používali, a kde neměli ani dostatek soukromí na to, aby vykonali osobní hygienu.

Část táborové ošetřovny.
Část táborové ošetřovny.

Do pátého bloku tvůrci výstavy umístili všechny osobní věci nalezené v táboře, které byly vězňům zabaveny při příjezdu do Osvětimi. Podle názvu této výstavy je každá věc dalším důkazem o nacistických zločinech. V bloku č. 5 se nachází obrovské množství bot, oblečení, zavazadel ale třeba i brýlí. Často až tam si návštěvník uvědomí, že za statistickými čísly byli opravdoví lidé.   

Areál koncentračního tábora Osvětim.
Areál koncentračního tábora Osvětim.

AUTOR: Zuzka Jenčíková

Obrázek zdroj: Redakce

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,320
USD 23,390 23,570
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma