Dnes je středa 24. dubna 2024., Svátek má Jiří
Počasí dnes 6°C Slabý déšť

Legenda světového horolezectví ozdobila cestovatelskou besedu v Praze

Legenda světového horolezectví ozdobila cestovatelskou besedu v Praze
Kurt Diemberger | zdroj: Redakce

Národní muzem a CK Livingstone pořádají od ledna 2014 promítání s besedami v atraktivním prostředí nové budovy Národního muzea. Již pátý ročník úspěšného cyklu besed s názvem Cestovatelské středy zahájila rakouská horolezecká špička Kurt Diemberger, jediný žijící člověk, který učinil dva prvovýstupy na osmitisícovky. Po dlouhé době se zde setkal s jedním nejúspěšnějších českých horolezců – Josefem Rakoncajem.

„Je pro mě ctí, že mohu osobně zahájit tak pestrou plejádu přednášek vynikajících českých osobností,“ nechal se slyšet jedenaosmdesátiletý rakušan, který za svůj život vylezl na šest osmitisícovek a dodal: „navíc se moc těším na prohlídku Prahy, kterou mám skutečně rád a také na setkání s Joskou Rakoncajem, skvělým českým horolezcem, se kterým jsme se v roce 1983 setkali při výstupu na K2 a neviděli jsme se již dlouhých 12 let,“ vzpomínal horolezec, který se díky své zálibě stal také filmařem. Pořídil perfektní záběry na K2, Mount Everestu nebo Nanga Parbatu.

Josef Rakoncaj, Kurt Diemberger IMG_9013 zdroj: Redakce

Jako jediný žijící člověk planety uskutečnil dva prvovýstupy na osmitisícovky - Broad Peak a Dhaulágirí. Povedlo se to i Hermannu Buhlovi (Nanga Parbat, Broad Peak), ten ale tragicky zahynul. Diemberger je jeden z nejvýznamnějších horolezců světa, absolutní lezecká špička. Uskutečnil v největších horách světa i Alpách zcela výjimečné výstupy. 40 aktivních let byl předním světovým lezcem, do třiceti let absolvoval většinu těžkých cest. Naplno propadl i tvorbě horolezeckých filmů. 1956 se mu povedl husarský kousek, prvovýstup diretisimou severní stěny Königspitze, stal se hrdinou alpských lezců.

Diemberger významně ovlivnil vývoj výškového horolezectví prosazováním malých expedic. V dubnu 2013 obdržel v Chamonix cenu PIOLET D‘OR za celoživotní výkony. V letech 1956 a 1958 s W. Stefanem vylezli tři nejtěžší severní stěny Alp: Matterhorn, Eiger a Grandes Jorasses. Charizmatický horolezec, filmař i fotograf stále oplývá vitalitou, elánem a optimismem. 

Obrázek zdroj: Redakce

Od ledna do května se u přednáškového pultu vystřídá více než třicet mimořádných a významných osobností společenského života z České republiky i zahraničí. Díky svým profesím cestují po celém světě a ty nejzajímavější zážitky, které během svých cest posbírali, představí veřejnosti právě v rámci Cestovatelských střed.

Kompletní program naleznete na www.cestovatelskestredy.cz.

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 24.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,210 25,330
USD 23,540 23,720
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma