Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 3°C Polojasno

Malajská chlouba jménem Kuala Lumpur

Malajská chlouba jménem Kuala Lumpur
Kuala Lumpur | zdroj: Profimedia

Malajsie je státem, který leží v jihovýchodní Asii a rozkládá se jak na Malajském poloostrově, tak na části největšího indonéského ostrova Borneo.

Patří mezi nejbohatší státy regionu jihovýchodní Asie, což je na mnoha místech znatelné. A kde nejvíce? Samozřejmě v hlavním městě Kuala Lumpur.

Téměř dvoumilionové malajské hlavní (a největší) město - Kuala Lumpur - leží na pevninské části země. Jak už tomu v mnoha asijských městech bývá, a v dnešní době už nejen asijských, Kuala Lumpur je metropolí, kde se mísí několik kultur a náboženství. Samotná Malajsie patří mezi země vyznávající islám, avšak díky své poloze zde dochází k mísení islámu s buddhismem i hinduismem. Na několika kilometrech čtverečních se tak vyskytují supermoderní mrakodrapy, koloniální viktoriánská zástavba, chatrče nejchudších obyvatel a chrámy několika světových náboženství.

S čínskou kulturou se člověk setká téměř „na každém rohu", ať už při návštěvě jednoho z mnoha čínských obchůdků, procházce barevně vyzdobenou čínskou uličkou nebo při příjemném posezení v čínské restauraci.

Návštěvník města se nevyhne ani dalšímu kontrastu velkoměsta - zažije zde luxus a vznešenost centra města plného mrakodrapů, avšak dále, mnohdy jen pár set metrů od centra, žijí lidé v chudinských čtvrtích, tzv. slumech. Mnohdy má člověk pocit, že byl přenesen do úplně jiné země, do země mnohem chudší a zaostalejší.

Petronas Twin Towers

Asi nejznámější dominantou města, můžeme však říci, že i celé Malajsie, jsou světoznámé věžePetronas Twin Towers. Tento mrakodrap se skládá ze dvou shodných věží vysokých 452 metrů. Věže jsou ve výšce 170 metrů propojeny 58 metrů dlouhým mostem. Ten je pro návštěvníky zdarma přístupný (v současnosti denně od úterý do neděle). Věže nechala postavit naftařská společnost Petronas, po které stavba dostala i jméno. Slavnostní otevření proběhlo v roce 1999.

Petronas Towers se staly inspirací také pro několik filmových tvůrců, díky kterým si mrakodrap zahrál jak místních, tak také v několika hollywoodských filmech. Stavba je součástí Kuala Lumpur City Centre, a to spolu s dalším mrakodrapem, velkým obchodním centrem Isetan plným obchodůluxusních světových značek a rozlehlým parčíkem s jezírkem, vodotrysky a zábavními atrakcemi, které člověka vyloženě vybízejí k zastavení a k relaxaci v nádherném prostředí.

Televizní věž Menara Tower

Další dominantou města je televizní věž Menara Tower. Ta je svou výškou 421 metrů čtvrtou nejvyšší televizní věží světa. Je sice nižší než dvojčata Petronas Towers, stojí však na kopci a působí tak ještě monstrózněji. Turisty oblíbená vyhlídková terasa je ve výšce 276 metrů. Z dolní stanice pod kopcem jezdí k věži zdarma shuttle bus, který návštěvníky vyveze přímo k věži, a to k pokladnám. Po 15vteřinové jízdě supermoderním výtahem obdrží návštěvníci vyhlídkové plošiny audioprůvodce v několika světových jazycích. Ten je samozřejmě v ceně vstupenky (v současnosti kolem 30 RM). U paty věže se nachází minizoo, jehož prohlídka je také v ceně. Návštěva této perfektně fungující a excelentní stavby je turistickou povinností.

Televizní věž Menara Tower.
Televizní věž Menara Tower.

Náměstí nezávislosti - Medan Merdeka

Petronas Towers a Menara Tower jsou symbolem futuristickým. Oproti tomu Náměstí nezávislosti - Medan Merdeka, je symbolem historickým, ikonou minulosti. Na tomto místě byla v roce 1957 vyhlášena nezávislost na Velké Británii. Britskou vlajku tak na stožáru nahradila vlajka malajská. Celé náměstí je velkou travnatou plochou, kde se konají pravidelné oslavy a přehlídky. Na jejím okraji stojí téměř stometrový sloup - nejvyšší vlajkový stožár světa. Na jedné ze stran náměstí stojí až pohádkově zdobená barevná stavba, a to budova sultána Abdula Samadana. Tato budova v současnosti slouží Nejvyššímu soudu. Pohled z náměstí přes tuto budovu na moderní městskou čtvrť působí monumentálně. Na náměstí se nachází také několik fontán a vodotrysků, které turistům nabídnou příjemné osvěžení. Každému, kdo se město chystá navštívit, bych rozhodně doporučil i zastávku na tomto místě.  

Mezi další turistické zajímavosti Kuala Lumpur patří například Národní monument Tugu Negara, hlavní železniční nádraží, Národní mešita Masjid Negara a také Chinatown.

AUTOR: Petr Sedláček

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,310
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma