Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Město haggisu a skvělé whisky - Edinburgh se představuje!

Město haggisu a skvělé whisky - Edinburgh se představuje!
Edinburgh | zdroj: ThinkStock

Rodák z Edinburghu, spisovatel Robert Luis Stevenson, při pohledu na své město nechápal "proč tato hojnost excentriky netvoří scénu v některém divadle, nýbrž pouze město v jeho všednosti." Každý, kdo navštíví Edinburgh, si odnáší pocit majestátnosti, který kromě nezapomenutelné atmosféry města umocňuje také tajemný hrad tyčící se na černé skále. 

Oku turisty nesmí uniknout také kaple svaté Markéty zřízená v roce 1090. Právě v této kaplí se ukrývá koruna ukovaná roku 1540 ze zlata pocházejícího ze skotských dolů. 

O hrad na skále, který sloužil jako sídlo skotských králů už od 11. století, se vedly po staletí tvrdé boje. Nakonec roku 1707, kdy bylo Skotsko trvale připojeno k anglickému královskému domu, se stal symbolem země.

Edinburghský hrad Edinburgský hrad | zdroj: ThinkStock

18. století bylo pro Skotsko tzv. zlatou érou. Probíhala rekultivace města, i po ekonomické stránce začal Edinburgh znovu fungovat. Byla tak nejlepší doba pro vybudování městské části New Town (Nové Město). Tato část města byla jasně viditelná už z dálky a stala se jakýmsi novým symbolem. New Town bylo postaveno v přísně gregoriánském symetrickém stylu, nutností bylo velké množství parků a elegantních radnic. Tato část tvořila dokonalý protiklad k jádru města, tzv. Královské Míli.

Edinburgská část Královská Míle Edinburgská část Královská Míle | zdroj: ThinkStock

Královská Míle je spolu s dalšími čtyřmi ulicemi (Castle Hill, Lawnmarket, High Street a Canongate) historickou páteří města. Tato spojnice mezi dvěma impozantními hrady skýtá mnoho pamětihodností, např. Vysoký kostel svatého Jiljí, o jehož věžích se říká, že se klenou nad městem jako "stříbrošedá korunka nevěsty".

V pozadí Kostel sv. Jiljí a vepředu socha skotského filozofa Davida Humea V pozadí Kostel sv. Jiljí a vepředu socha skotského filozofa Davida Humea | zdroj: ThinkStock

Co ve Skotsku ochutnat a koupit jako suvenýr?

Místní specialitou, který se na první pohled i poslech nemusí zalíbit každému turistovi, je haggis. Jedná se o pokrm složený z ovčích žaludků, vnitřností, bylinek a koření. Rozhodně se nenechte odradit a nebudete litovat! Pokud si chcete pořídit památku na Skotsko, místní doporučují tři tipy: kašmírový svetr, tvídový kabát a samozřejmě whisky.

Zdroje:
100 nejkrásnějších měst světa

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,300
USD 23,390 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma