Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Na co vás naláká hrad Šternberk?

Na co vás naláká hrad Šternberk?
Šternberk | zdroj: tisková zpráva

Čím dále je sezóna hradů a zámků 2012, tím více se blíží sezóna nová. Už nyní se můžete poohlížet po místech, která navštívíte.

My vám dnes představíme hrad Šternberk (pozor, neplést s Českým Šternberkem), který se nachází ve stejnojmenném městě v oblasti Střední Moravy.

Trocha historie

První písemná zmínka o městě se objevila již ve 13. století. V současnosti zde žije asi 14 000 obyvatel. Přestože město není nijak veliké, každoročně přiláká mnoho turistů. Ti sem jezdí nejen kvůli památkám, ale také na řemeslné jarmarky a různé regionální kace.

Pokud máte rádi pověsti, věřte, že i se vznikem Šternberka je jedna spojená. Hlavním hrdinou jeJaroslav ze Šternberka. Protože byl Jarda velmi udatný a statečný, pomohl porazit ukrutné Tatary sužující celou oblast svými nájezdy. Od krále dostal za odměnu území, kde dodnes stojí Jaroslavovo sídlo – hrad Šternberk.

Pohled na hrad za slunečného dne.
Pohled na hrad za slunečného dne.

Jestliže preferujete názor historiků, ti datují výstavbu hradu do let 1253 až 1269. Za „otce“ hradu považují českého šlechtice Zdeslava ze Šternberka. Protože byl hrad od té doby často přestavován, upravován a rozšiřován, jsou na něm znaky mnoha slohů (gotika, klasicismus, atd.). 

Návštěva hradu

Uvnitř Šternberku mimo jiné najdete Vizitkový sál ze 16. století, ve kterém jsou na zdech nakreslená jména. Další lákadlem pro návštěvníky mohou být i barokní a renesanční kamna, lovecké trofeje, šlechtické pokoje či osobní výtah (ten je k vidění např. i na zámku Konopiště).

Unikátem je reliéf Utrpení sv. Kunhuty, nejstarší dochovaná renesanční dřevořezba na Moravě. Zobrazuje zkoušku nevinnosti chůzí po rozžhavených radlicích ze železa. Zajímavá je i replika gotické plastiky Šternberská madona. Originál je uložen v Arcidiecézním muzeu v Olomouci.

Šternberk nabízí dva prohlídkové okruhy. Prvním je okruh s názvem Liechtensteinské sbírky, která zahrnuje prohlídku pokojů v prvním patře, přilehlé chodby a kapli. Délka prohlídky by se měla pohybovat kolem 50 minut. Druhý, Velký okruh, je spíše rozšířením první prohlídkové trasy. Návštěvníci zde navíc uvidí svozové sbírky z uzavřených hradů a zámků Severní Moravy. Tato prohlídka by měla trvat asi 90 minut.

Mariánský sloup.
Mariánský sloup.

Jako mnoho hradů a zámků, i Šternberk je dějištěm různých kulturních akcí. Pořádají se zde divadelní představení, dobové jarmarky, ale i koncerty, pohádkové nebo kostýmové prohlídky. Samozřejmostí je i možnost konání svatebních obřadů.

Uvnitř města

Další dominantou města je kromě hradu i komplex bývalého kláštera spolu s kostelem Zvěstování Panny Marie. Nechybí zde ani mariánský sloup, který byl postaven jako poděkování za záchranu města před morovou epidemií. Podobné sloupy se nacházejí v mnoha městech, např.v Plzni, Třeboni, Bečově nad Teplou. 

AUTOR: Zuzka Jenčíková

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,300
USD 23,390 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma