Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 6°C Oblačno

Navštivte buddhistický ráj v Thajsku

Navštivte buddhistický ráj v Thajsku
Thajsko | zdroj: ThinkStock

Thajsko je zemí, ve které si každý turista najde své - okouzlující přírodu, nádherné chrámy. Nechybí ani tisíce stánků s výborným jídlem.

Kromě toho všeho narazíte v Thajsku na stovky místních obyvatel, kteří na vás svou poměrně vtipně znějící angličtinou pokřikují: "Would you like massage?".

Z geografického hlediska je Thajsko, dá se říci, typickou tropickou zemí rozkládající se zhruba od 5° do 20° severní šířky. Jeho břehy jsou omývány jednak Andamanským mořem (okrajové moře Indického oceánu), jednak Thajským zálivem v Jihočínském moři. Hlavním městem je Bangkok. Doporučuji vám však zapamatovat si také druhý název Krunghtep, jelikož Bangkok nikdo z Thajců nezná. Tento název je používán jen mezinárodně. V Thajsku nikoliv.

Královský palác v Bangkoku.
Královský palác v Bangkoku.

Turistické informace

Pro pobyt jsou nejpříhodnější zimní měsíce (listopad - únor). V ostatních měsících je buď období dešťů, nebo příšerné vedro. My však zažili v lednu na slunci přes 60°C, ve stínu přes 40°C, a tak nevím, zda může být ještě "hůře". Při turistické cestě do Thajska na max. 30 dní už jako Češi nepotřebujeme vízum. Pokud budete překračovat pozemskou hranici z některé ze sousedních zemí, můžete bez víza jen na 15 dní. Při delších cestách je potřeba vízum, které může turista získat při příletu na většině letišť, ale doporučuji si jej vyřídit předem na thajském velvyslanectví v Praze. Je nutné mít pas platný ještě alespoň 6 měsíců od opuštění Thajska a nelze cestovat na tzv. blesk pas.

Nezapomeňte, že nesmíte mít u sebe žádné drogy, zbraně a pornografii. Vyvážet se nesmí starožitnosti a jakákoli zpodobnění Buddhy. Neměli byste mít ani fotografie Buddhy, ovšem kontrolování tohoto je asi méně pravděpodobné. Jisté však je, že budete-li si nějakou sochu fotit, dělejte to nenápadně, Thajce to pobuřuje. Jakékoli pózování u sochy už je potom vyloženě provokací.

Před odletem je nezbytné nechat se očkovat, a to minimálně proti hepatitidě A a B a také protibřišnímu tyfu. Nezapomeňte si s sebou vzít antimalarika! Vodu je lepší pít balenou, tak jako ve většině asijských nebo afrických zemí. Doporučuji také něco proti rýmě a kašli, jelikož ve většině obchodů i autobusů je klimatizace nastavena na 15-20°C, což v místních vedrech není pro zdraví nijak extra vhodné. Není divu, že 90 % místních neustále kýchá, smrká a kašle.

Doporučuji vést si sebou americké dolary, jejich výměna je zde nejvýhodnější. Na většině míst berou i euro, v turistických střediscích i další evropské měny. Při nákupech ve stáncích a obchodech s ne přesně určenými cenami vás nemine smlouvání. Nesmíte se nechat, mnohdy dokážete cenu "snížit" i několikanásobně. Začněte vždy s nabídkou ještě o něco nižší, než chcete za zboží zaplatit. Většinou budete úspěšní. Nezapomeňte na neustálý úsměv, hádání a zuřivá gestikulace jsou nepřípustné.

Provincie Krabi

Při své cestě jsem navštívil na 7 dní provincii Krabi. Ubytován jsem byl v městečku Ao Nang. Toto město bylo, dá se říci, plné turistů, stánků s jídlem, oblečením, suvenýry a také masážními salónynebo stánky. Masáže zde vychází na 70 - 200,- Kč za hodinu (podle druhu) a rozhodně vám doporučuji masáž vyzkoušet už první den. Jinak byste totiž litovali, že jste nešli už dříve. Po celém dni stráveném v mnohdy až únavném vedru je totiž dobrá masáž naprostou extází...

Západ slunce v Ao Nang.
Západ slunce v Ao Nang.

Mnoho místních "cestovek" nabízí výlety na lodích. I jejich cenu dokážete snížit smlouváním mnohdy i na méně než polovinu, výlet tak přijde i na 300 Kč, a to je mnohdy v ceně občerstvení i oběd. Já jsem jel na celodenní výlet na Bamboo Island a také na Phi Phi a Maya Beach, kde se natáčel film Pláž. Dnes je tato pláž díky tomu plná turistů, které sem přiváží desítky lodí denně. Koupání v průzračně modré vodě, potápění na širém moři, krmení malých barevných rybiček, které vám krmení "zobou" přímo z ruky, to je jen málo z úžasných aktivit, které výlet poskytne.

Dalším, co byste si neměli nechat ujít, je návštěva některého z národních parků. Výlet většinou zahrnuje také kratší pěší výlet (my například šli k překrásnému vodopádu, v jehož ledově osvěžující vodě jsme se mohli zvlažit) a co hlavně, výlet na slonech. Na tento zážitek asi nikdy nezapomenu.

AUTOR: Petr Sedláček

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,310
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma