Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 12°C Polojasno

Nejvyšší hora Evropy upoutá i z dálky

Nejvyšší hora Evropy upoutá i z dálky
Mont Blanc | zdroj: ThinkStock

Při jednom z posledních zájezdů, kterého jsem se díky sboru Jitro zúčastnila, jsem zažila velmi silný zážitek při projížděním tunelem.  

Nebyl to ovšem nějaký běžný tunel, kterých najdeme po Čechách a hlavně ostatních evropských zemích stovky. Tento unikátní tunel totiž vede přímo pod horou Mont Blanc, která se může pyšnit titulem nejvyšší hory Evropy. Spojuje dvě evropské země, a to Itálii a její údolí d´Aosta s francouzským městem Chamonix. 

Podívejte na tu krásu!
Podívejte na tu krásu!

Tímto tunelem můžete projet za speciální příplatek, ale i přesto si myslím, že se tento výdaj vyplatí. Po projetí mýtnou bránou se vám odkryje krásný výhled na Mont Blanc, ale i další alpské vrchy. Mimoto si na odpočívadle můžete koupit nějaké suvenýry a vyfotit se s touto majestátní horou z míst s nádherným panoramatem.

Tunel byl slavnostně otevřen v roce 1965.
Tunel byl slavnostně otevřen v roce 1965.

Na počátcích 12. století trvala tato cesta dlouhé tři dny. Nyní ji můžete projet za pouhou čtvrthodinu. Zajímavostí je, že právě tento tunel byl až do roku 1978 nejdelším silničním tunelem na světě. Nyní je se svými necelými jedenácti a půl kilometry na páté příčce tohoto žebříčku. 

Až do roku 1999 byl považován za jeden z nejbezpečnějších tunelů na světě. Bohužel v něm od té doby zahynulo mnoho lidí, právě v roce 1999 zde zemřelo na udušení nebo uhoření 39 lidí.

Pohled do údolí.
Pohled do údolí.

Nechci vás tímto článkem odradit a proto dodám, že když jsme tunelem projížděli, bylo vše v naprostém pořádku a my měli čas na to, abychom si prohlédli tuto malebnou krajinu.

AUTOR: Jana Zuzaňáková

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 26.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,130 25,250
USD 23,350 23,530
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma