Neobvyklá jarní specialita z Číny - vejce v moči

- Zajímavosti autor: Danica Klein

Nezvyklou specialitu připravují na jaře ve městě Tung-Jang na jihovýchodě Číny. Hlavní ingrediencí jsou vejce, která se vaří v chlapecké moči. Tato specialita se tu připravuje stovky let. Mnoho místních obyvatel má podobně jako jejich předkové za to, že zlepšuje krevní oběh, snižuje tělesnou teplotu a má všeobecně posilující účinky. Jasné vysvětlení, proč má jít zrovna o moč hochů, nejlépe mladších deseti let, ale není.

"Pokud ho sníte, nedostanete úžeh," tvrdí 51letý Ke Jao-chua, majitel jednoho z pouličních stánků, ve kterém se laskomina s nezaměnitelným odérem připravuje. "Jsou zdraví prospěšná. Naše rodina si je dává ke každému jídlu," tvrdí.

Příprava jedinečných vajíček trvá skoro celý den. Proces začíná vložením syrového vejce do lázně z moči, která se sbírá do nádob na záchodech v místních základních školách. Vejce se pak na mírném ohni vaří ještě několik hodin poté, co skořápka praskne. Prodavači přitom dávají pozor, aby vejce nebyla převařená, a přilévají do hrnců další tekutinu.

Ken specialitu oblíbenou prý kvůli slané chuti prodává přes 20 let. Speciálně upravená vejce prodává za více než dvojnásobek ceny obyčejného vejce. Někteří obyvatelé města přitom podle Reuters nespoléhají jen na pouliční prodej. Moč od chlapců získávají sami, aby si lahůdku uvařili doma.

Místní vláda oblíbenou laskominu zapsala na seznam kulturního dědictví. Lékařské kapacity ale na její zdravotní výhody nepohlíží jednoznačně a někteří upozorňují na problémy spojené s hygienou. Někteří obyvatelé Tung-Jangu, města v pobřežní provincii Če-ťiang, pak tvrdí, že jarní vaječnou specialitu nenávidí.

Tagy: Čína

Zdroje: ČTK