Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 5°C Polojasno

Nepodceňujte lampiony přání! Prastarý rituál, který se vrátil na oblohu

Nepodceňujte lampiony přání! Prastarý rituál, který se vrátil na oblohu
Lampiony štěstí | zdroj: ThinkStock

Popularita lampionů přání u nás stále narůstá. Staly se jakýmsioriginálním doplňkem buďto nvoročních nebo garden party, kdy se v závěru večeru hromadně s pozvanými přáteli vypouští, nebo jsou také častým netradičním překvapením k narozeninám či jen tak pro radost našim blízkým lidem. Někdo věří, že je jich kouzlo je pravé a vkládají do lampionu svou naději a nejhlubší přání. Pojďme si tedy přiblížit jejich původní význam. 

Historie ve zkratce

Jelikož je světlo z lampionů přání vidět na kilometry daleko, byly celá staletí používány pro vojenské účely jako signalizační zařízení. Poté se rozšířily mezi běžné obyvatelstvo a byly používány k náboženským a rituálním účelům. V dnešní době lidé začínají objevovat jejich kouzlo a z lampionů přání se stává hit nejrůznějších oslav a slavnostních příležitostí.

Každoročně se v oblasti Pingsi v Thajsku koná festival, kde můžete vidět na jednom místě tisíce těchto lampionů. Lidé si na ně píší své touhy a pak je vypouštějí do nebe. Říká se, že tyto lampiony splní přání, které na ně napíšete, a odnesou s sebou zlé duchy a neštěstí. Proto jsme je pojmenovali českým dvouslovím "lampiony přání".

 

Lampiony štěstí Lampiony štěstí | zdroj: ThinkStock

Co vlastně lampiony přání jsou?

Lampiony přání jsou takové malé horkovzdušné balóny. Po zapálení hořáku a vypuštění do nebe vytvoří lampiony přání nezapomenutelný okouzlující efekt, který je nejen naprosto bezhlučný, ale i originálnější a při dodržení všech zásad také bezpečnější než ohňostroje. Lampiony přání mohou vyletět až do výšky 500 m.

Zdroje:
lampionyprani.cz

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 27.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,150 25,270
USD 23,400 23,580
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma