Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 10°C Polojasno

Obec Višňová na Znojemsku láká návštěvníky /nejen/ na Bobule

Obec Višňová na Znojemsku láká návštěvníky /nejen/ na Bobule
Placeholder | zdroj: tisková zpráva

Při slově Bobule si asi každý vzpomene na dvě veleúspěšné komedie z vinařského prostředí. A právě jejich popularitu rozhodl využít producent těchto filmových trháků Tomáš Vican, když před necelými dvěma lety otevřel ve Višňové na Znojemsku penzion se stejnojmenným názvem.

Tato obec je ovšem zajímavá i tak, patří totiž k těm opravdu historickým, vždyť první zmínka o ní pochází již roku 1234. Týká se bratrů Jana a Matouše z Višňového (šlo zřejmě o členy místního vladyckého rodu).

Výchovný zámek

Později osada i přilehlé panství  náležely vladykům z Petrovce, je vystřídali páni z Lipé, z jejichž éry také pochází první zmínka o višňovské tvrzi: váže se k roku 1535. V období Bílé hory drželi statek Zahrádečtí ze Zahrádek, kteří k němu připojili Džbánice a Trstěnice.

Na počátku 18. století postavili Jan Gabriel ze Selb a jeho dcera Kateřina Jankovská z Vlašimi na místě tvrze barokní zámek, který roku 1796 rozšířili Taafové. Majitelé panství se poté rychle střídali až do roku 1836, kdy Višňové koupili Spiegel–Diesenbergové.

Ti nechali zámek přestavět čistě klasicisticky a tato podoba mu vydržela až do současnosti , kdy slouží  jako východný ústav pro mládež.  Není tedy - bohužel - volně přístupný, což je škoda.

 

Zámek ve Višňové. zdroj: tisková zpráva

Bobule spojí svět vína a umění

Možná se ale místo něho stane novým kulturním stánkem i jakousi turistickou dominantou obce výše zmíněný penzion (nabízí 32 lůžek a kromě malé restaurace nabízí i posezení ve sklípku, takže je vhodný zejména pro zájemce o vinařskou turistiku) protože mottem Tomáše Vicana je “Svět vína a umění se spojují".

I proto vlastní v Brně Vinnou galerii a pořádá pravidelně koncerty, na nichž se snoubí vážná hudba s vínem a pomáhá obnovovat poničené sochy. Jednu z nich, Svatého Jana Nepomuckého na mostě nad Višňovským citilivě zrekonstruoval sochař a akademický malíř René Vlasák.

Patron České země, vinařů a ochránce před krupobitím tak opět  v novém hávu shlíží na příchozí. Veškeré náklady pak zaplatilo Adámkovo vinařství z výtěžku prodeje speciální edice vín Divo Ioani Nepomuceno.

Z každé prodané lahve z této edice totiž odvádí Adámkovo vinařství 3 Kč na fond, ze kterého restaurování starých skulptur světce Nepomuka platí. V dalších letech hodlá v opravách soch patrona vinařů pokračovat.

n

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 25.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,190 25,310
USD 23,470 23,650
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma