Dnes je neděle 18. května 2025., Svátek má Nataša
Počasí dnes 4°C Občasný déšť

Peruánci tvrdí, že jejich kakao je nejlepší

7. 7. 2012 – 14:27 | Zajímavosti | Sebastian Kantor | Diskuze:

Peruánci tvrdí, že jejich kakao je nejlepší
zdroj: Profimedia

Vstupu do salonu čokolády, který je přehlídkou nejkvalitnějších výrobků z kakaa, vévodí ohromná maketa Machu Picchu vyrobená z čokolády. Salon se koná v Limě do 10. července a kromě jiného má naučit Peruánce holdovat čokoládě.

Každý z nich jí sní v průměru za rok jenom 600 gramů, což je ve srovnání se sedmi kilogramy připadajícími na Francouze nebo dokonce 12 kilogramy na Švýcary zanedbatelné množství. Přitom to nejkvalitnější kakao prý se pěstuje právě v Peru, píše agentura AFP.

Tak jako UNESCO zařadilo Velkou horu - Machu Picchu - na seznam světového kulturního dědictví, zařadila vláda letos peruánské kakao k dědictví státu.

"Peruánské kakao je geneticky nejbohatší. Šest z osmi existujících druhů kakaovníku roste v Peru," řekl na tiskové konferenci v Limě Rolando Herrera ze sdružení producentů kakaa.

Malý, ale kvalitní producent

Salon kakaa a čokolády se koná v Limě už potřetí, letos v důstojném prostředí koloniální budovy. V Latinské Americe jde o mimořádný podnik, mezi účastníky jsou nejen místní výrobci, ale také hlavní zahraniční odběratelé. Mezi nimi USA a několik zemí z Evropy. Přijeli rovněž vyhlášení cukráři specializovaní na čokoládu.

"Peru nikdy nebude zásadním producentem kakaa, co do objemu, ale kakao z Peru je jedno z nejkvalitnějších," řekl Herrera. Mezi státy, které dodávají na trh chemicky nijak neošetřované kakao, patří Peru na druhé místo.

Na salonu se představují producenti z 12 peruánských oblastí s odlišnými klimatickými podmínkami. Z 56.000 tun, které se v Peru ročně vyprodukují, padá 26.000 tun na San Martín na severu státu. Zhruba 90 procent národní produkce je prodáno na export, a to zejména do Belgie, Kolumbie, Itálie a USA. Kakao zemi ročně přinese 120 milionů dolarů.

Lahodná ovocná příchuť

Eddy De la Rosa je z Kalifornie a specializuje se na dovoz biopotravin. Zájem o peruánské kakao prý mezi Američany neustále roste kvůli jeho "lahodné ovocné příchuti".

Pro drobné zemědělce, kteří sázejí na pěstování koky, je kakao vítanou alternativou. Herrera se domnívá, že by vláda prezidenta Ollanta Humaly měla těmto pěstitelům pomoci. "Je třeba, aby vsadili na kakao a nahradili jím koku," řekl.

Peruánci sami výborné čokolády moc nejedí

Výrobci, kteří mají na salónu k dispozici 65 stánků, návštěvníky lákají ochutnávkami. Patricia Delgadová nedávno otevřela obchod s čokoládou v luxusní limské čtvrti a přiznává, že Peru nemá žádnou kulturu, co se čokolády týče. "Lidé jedí uměle ochucené sladkosti, které čokoládu jenom připomínají. Jsou to výrobky s umělými barvivy i chutěmi," ujišťuje od svého pultu, na němž nabízí nekonečnou přehlídku hnědých koláčků a čokoládových bonbonů jemné chuti kombinující tropické ovoce, merlík a sladké brambory.

Organizátoři doufají, že na letošní salon najde cestu 25.000 návštěvníků. Na závěr přehlídky budou odměněni finalisté soutěže nejúspěšnějších výrobků, které mají upozornit na světovou kvalitu peruánského kakaa.

Zdroje:

Předchozí článek

Na Ukrajině se převrátil autobus s ruskými poutníky, 14 mrtvých

Následující článek

Experimentální letoun poháněný sluncem přistál v Madridu

Nejnovější články