Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 9°C Polojasno

Povljana aneb článek pro milovníky a nadšence písečných pláží

Povljana aneb článek pro milovníky a nadšence písečných pláží
Povljana | zdroj: ThinkStock

Pro Chorvatsko jsou typické kamínkové, oblázkové či uměle vybudované pláže s betonovými moly. Výjimkou je právě Povljana!

Minulé dva články byly věnovány Chorvatsku. Nutno podotknout, že u Chorvatska ještě zůstaneme. Řeč bude o ''písečné'' Povljaně. Městečko se nachází na jihovýchodním pobřeží ostrova Pag, přibližně 40 km od Zadaru a 13 km od města Pag. Původně byla známa pro svůj zemědělský účel, postupem času se však začala zviditelňovat a měnit svůj stěžejní význam. Od padesátých let začali přibývat další a další turisti a nadšenci. Povljana se tak rozšířila o značné množství nových domů a apartmánů. Dnes se o Povljaně hovoří jako o známém letovisku. Jedná se o jednu z nejoblíbenějších a nejpoptávanějších turistických oblastí ostrova Pag.

Povljana - pohled na moře.
Povljana - pohled na moře.

Pro Povljanu jsou typické krásné písečné pláže. Pískomilové se tu budou mít velmi dobře. Nechybí však ani kvalitní oblázková pláž. Přesně na jednu takovou narazíte v části ostrova zvané Mali Dubrovnik. Pláže jsou význačné dlouhým pozvolným vstupem do moře, což ocení především rodiny s malými a neposednými dětmi. Ovšem pozor! Prudký spád a hloubka nastanou v neočekávaném místě, ne tak úplně předvídatelně. Je třeba mít děti neustále na očích. Na plážích získáte možnost zapůjčení si motorových loděk, člunů, šlapadel, vodních skútrů či lehátek se slunečníky. Ani občerstvení tu nebudete postrádat. K zahnání většího hladu jsou na některých plážích k dispozici i menší restaurace, jinak převládají spíše běžné stánky s občerstvením typu ''fast food'', jako jsou například hranolky, hamburgery, párky v rohlíku a podobné ''rychlovky''. Nevšední zajímavostí Povljany je tzv. sladkovodní bahno, sloužící především pro léčebné ůčely na revmatické potíže - objevíte jej nedaleko již zmiňované oblázkové pláže Mali Dubrovnik. Pro odvážnější jedince, kteří se nebojí pomluv a odhalení, je tu i jedna nudistická pláž. Noční koupání také určitě stojí za vyzkoušení, budete mile překvapení. Boty do vody pro jistotu s sebou. Nikdy nevíte, kdy pod vodou číhají ježci.

Písečná pláž po levé straně moře.
Písečná pláž po levé straně moře.
Písečná pláž naopak po pravé straně moře.
Písečná pláž naopak po pravé straně moře.

Povljana nabízí možnost podnikání obrovského množství procházek a pěších výletů podél moře. Ať už se vydáte po levém, nebo pravém břehu, zaručeně si tak či tak přijdete na své a budete mimořádně spokojeni. Co rozhodně musíte podniknout, je návštěva místního majáku, a to těsně před západem slunce. Pohled na zapadající slunce a širé moře, ve kterém se při západu tato široká škála odstínů barev odráží, vás ohromí. Zkrátka romantika naplno.

Povljana - maják.
Povljana - maják.

Povljana je oblast neomezených možností, kde to žije i v noci. Spousty stánků v centru města zavírají až za tmy. Vy tak máte jedinečnou možnost vyrazit si na noční nákupy a průzkumy po okolí. Málokterá atmosféra se vyrovná té mořské. Proto neváhejte, bavte se a objevujte. Co se obchůdků týče, nachází se zde jedna hlavní samoobsluha s potravinami a praktickými věcmi na pláž. Dále je tu menší pekárna, která je k dispozici již od brzkého rána. Čerstvého pečiva se tu dočkáte po celý den. Nejvíce ze všeho zbožňuji chorvatský chléb, který si mě získal svojí netradičností a blízké podobností k našim českým rohlíkům nebo vánočce. Co si budeme nalhávat, ke chlebům, na které jsme u nás zvyklí, to má hodně daleko. Ve městě najdete také jednu poštu. Pak už jsou tu klasicky jen stánky s točenou a kopečkovou zmrzlinou - bohatý výběr netradičních příchutí jako je například coca-cola nebo raffaello, nespočet obchodů se suvenýry, pohledy,exotickými a praktickými věcmi na pláž, dále obchody, kde vás potetují henou, prodejny s občerstvením apod. Nechybí ani restaurace a bary s venkovním posezením a zahrádkami, které umocní tu správnou atmosféru nočního života.

Let's go to the city!
Let's go to the city!

Největší oblibu, co se ubytování týče, má zalesněný kemp Porat. Ubytování je stanového typu, nicméně můžete přijet a setrvávat i ve vlastním karavanu. Součástí stanu je i menší vařič a rychlovarná konvice. Pro odložení mokrých plavek, prádla či ručníků můžete využít dostatečného množství napnutých šnůr. Stany jsou na zámek, tudíž vám nehrozí žádné oloupení či odcizení věcí. Před stanem má každý možnost venkovního posezení - ideální pro večerní karetní partičky. Ohledně stravování, buď si můžete zakoupit plnopenzi (stravování probíhá v kempu) nebo se spolehnout na vlastní kuchařské dovednosti a vařit si po svém. Doporučuji sem tam i návstěvu místních restaurací. V kempu je oddělené dámské a pánské sociální zařízení (WC a sprchy), a to jak vnitřní, tak i venkovní. K moři to máte cca 100 m, k písečné pláži přibližně 250 m, k oblázkové o něco blíže - 150 m. Příjemný pobyt.

Stanový kemp Porat.
Stanový kemp Porat.
Náhled na vnitřní a venkovní toalety a sprchy.
Náhled na vnitřní a venkovní toalety a sprchy.

AUTOR: Lucie Bukáčková

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 25.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,510 23,690
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma