Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Poznáváme Paříž: Palais Garnier, skvost operní architektury

Poznáváme Paříž: Palais Garnier, skvost operní architektury
Opera Garnier, Paříž | zdroj: ThinkStock

Opera Garnier možná není tak známá jako Eiffelova věž, o její kráse ale nikdo nepochybuje! Vydejte se s námi prozkoumat její pohodlná sedadla a královské lóže!

Nádherná budova z 19. století láká všechny kolemjdoucí už jen svojí majestátností a reprezentativním vnějškem. Budova Opery je vrcholným dílem architekta Charlese Garniera, který se svým návrhem zaujal Napoleona III. Garnier byl do té doby neznámý architekt a o to zajímavější je, že v soutěži porazil více než 100 zájemců, mezi kterými byli i známí pařížští architekti.
 
Ne každé město se může pochlubit budovou opery, jako je tahle.
Ne každé město se může pochlubit budovou opery, jako je tahle.

Tato novobarokní budova na vás zapůsobí již na první pohled, což byl jistě Garnierův plán. Podle mě není možné na nádheru Opery zapomenout, každý detail na vás tak zapůsobí, že jich budete chtít vidět více.

Do Opery, která je schopná pojmout více než 2 000 diváků, se na každé představení hrnou davy lidí; pokud byste sháněli lístky, je nutné se rozhodnout několik měsíců před představením. Také budete muset počítat s tím, že vaše peněženka nebude z tohoto výletu nadšená. Pro ostatní zájemce mohu jen doporučit návštěvu Opery, kterou si každý může dopřát za slušnou cenu. 

Není místo, kde byste nenašli zlatou barvu.
Není místo, kde byste nenašli zlatou barvu.

Při návštěvě si můžete projít všechny velké chodby, nahlédnout na balkóny, prohlédnout sikostýmy, ve kterých se zde vystupovalo a při scházení schodiště se cítit jako pařížská smetánka 20. století. Jistě nezapomenete obdivovat zdobnost onyxových zábradlí, křišťálové lustry a dekorace ze zlata a mramoru. Toto místo na vás jistě zapůsobí ohromujícím dojmem. 

Hlavní schodiště vás ohromí.
Hlavní schodiště vás ohromí.

Nejčastější barvou, kterou zde spatříte, bude jistě zlatá a červená, slavnostní barvy totiž zdobí celý velký sál. Až se vynadíváte na všechny balkony a krásné jeviště, nezapomeňte se rozhlédnout po stropě, kde můžete spatřit výjevy ze slavných hudebních děl. Mnoho světoznámých děl zde mělo premiéru, jmenovat můžu například balet Pták Ohnivák od Igora Stravinského. 

Paříž se s vámi loučí, naštěstí ne nadlouho.
Paříž se s vámi loučí, naštěstí ne nadlouho.

Jak jistě víte, opera Prodaná nevěsta od Bedřicha Smetany je známá po celém světě. I přesto mě překvapilo, když jsme viděli obrovské plakáty s nápisem: La Fiancée vendu de Bedřich Smetana. Ano, i v pařížské národní opeře se tato opera hraje a myslím, že i díky ní nás zná o pár Francouzů více.

AUTOR: Jana Zuzaňáková

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 20.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,350
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma