Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Oblačno

Praděd na Pradědu

Praděd na Pradědu
Hora Praděd | zdroj: tisková zpráva

Nejvyšší hora Moravy, pro mnohé však celkem neznámá turistická destinace v České republice. Podívejme se na Jeseníky takové, jaké opravdu jsou.

Pátá nejvyšší hora České republiky je poměrně snadno dosažitelným cílem. Můžete se na ní dostat z několika směrů, po několika turistických cestách. Jedna z nejznámějších cest vede z Karlovy Studánky, po naučné stezce Vodopády Bílé Opavy až na chatu Ovčárna, kde si můžete dát výborný oběd, abyste se vydrápali až na vrchol. Z Ovčárny se pak na Praděddostanete po asfaltové cestě, která možná není tak příjemná, jako lesní cesty, ale pro zpáteční cestu nabízí zajímavé alternativy.

Letecký snímek Pradědu.
Letecký snímek Pradědu.

Na Pradědu stojí 162 metrů vysoký vysílač, který je nejvyšším (ale umělým) bodem České republiky. Z vyhlídky na vysílači vysoké 80 metrů si můžete při dobré viditelnosti prohlédnoutLysou horu, Sněžku a dokonce i Vysoké Tatry na Slovensku. Když jsem v létě navštívila vysílač, právě tam probíhala výstava turistických známek. Právě známku číslo 1 si můžete koupit pouze zde. Na okolních vrcholcích a chatách najdete další čísla.

Vysoké Tatry.
Vysoké Tatry.

Na Praděd se nemůžete dostat lanovkou, což podle mě není žádná nevýhoda. Cestou tam jsme potkali mnoho cyklistů, ale pěší výstup je v tomto ohledu mnohem méně obtížný. Když jste nahoře již opravdu vyčerpáni, můžete si v sezóně vypůjčit koloběžku, kterou vrátíte na chatě Ovčárna. Tento způsob se mi zdá mírně nebezpečný, ale alespoň trochu adrenalinový.

Bílá Opava nabízí dokonce dvě možnosti cest, jednu pro větší odvážlivce. Cestou tam jsme šli po té „náročnější“ a cestou zpět po „snadnější“ cestě, ale nepřišlo mi, že by v nich byl nějaký extrémní rozdíl.

Bílá Opava a její náročnější turistická stezka.
Bílá Opava a její náročnější turistická stezka.

Pokud jste již dospělí a máte na vrcholku dost sil, dejte si na Pradědu Praděd. Tento méně známý alkoholický bylinný nápoj je pojmenován právě po tomto vrcholku. V součastnosti vlastní recept na výrobu tohoto likéru firma Rudolf Jelínek.  

AUTOR: Jana Zuzaňáková

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,160 25,300
USD 23,290 23,470
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma