Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

Rakousko - mekka lyžařů

Rakousko - mekka lyžařů
Stubai, Rakousko | zdroj: Danica Klein

Chcete si zajezdit na opravdických sjezdovkách? Chcete si užít lyžování v Alpách, ale nemáte rádi dlouhé cestování? Tak to je pro vás Rakousko jako stvořené. Nikde v Evropě nenajdete tolik kilometrů sjízdných sjezdovek v tolika různých střediscích. 

Je zde 6.500 km sjezdovek v nadmořských výškách od 550 do 3.450 m nad mořem. Lyžování v Rakousku je pro nás velmi zajímavé, protože Rakousko je naší nejbližší alpskou zemí a je zde pro nás dobrý poměr kvalita/cena pro ubytování i lyžování. V Rakousku jsou i rozsáhlá a kompaktní střediska (Wilder Kaiser, Saalbach-Hinterglemm, Kitzbühel-Kirchberg, Nassfeld, Ischgl a Montafon). Nejbližší lyžařské středisko Rakouska z Prahy je Pyhrn Priel (350 km) a z Brna Semmering (231 km). 

S lyžováním v Rakousku má spousta lidí neodmyslitelně spojeny freeridy, kterých je zde opravdu dostatek. Pro snowboardisty je Rakousko zemí zaslíbenou, protože téměř v každém středisku je snowboardový park. Rakousko má vysoký standard lyžařských škol a služeb lyžařských instruktorů. 

V lepších střediscích se většinou lyžuje nad úrovní lesa a lanovky jezdí často i do tří tisíc metrů nad mořem. Sjezdové lyžování v Rakousku téměř zcela vytlačilo běžky. Běžkařské tratě jsou většinou v údolích. 

V Alpách lyžování nekončí ani na jaře, ve výškách kolem 3000 m se dá lyžovat i v létě. Letní lyžování v Rakousku umožňuje pět alpských ledovců: Kaunertal, Pitztal, Sölden, Stubaital a Hintertux. Nejlepší podmínky pro lyžování jsou asi v dubnu, ale dobře si můžete zalyžovat i v červnu.Jediným rakouským ledovecem, kde lze nyní lyžovat skutečně po celý rok je Hintertux.

zdroj: youtube.com

Zell am See/Kaprun

Světoznámé středisko Zell am See/Kaprun je již dlouhá léta pravidelným hostitele závodů světového poháru. Svůj věhlas nezískalo jen tak náhodou a jistě patří k tomu k evropské špičce mezi lyžařskými středisky. Celkem vám nabídne 137 km sjezdovek, hned tři vrcholy přes 3000 metrů a zázemí odpovídající slávě tohoto střediska. To je Zell am See/Kaprun. Musíte se však připravit na větší počet turistů na sjezdovkách i mimo ně. Pokud to pro vás není problém je vám Zell am See/Kaprun připraven předvést svoje kvality.

Mölltal

Mölltalský ledovec je opravdu výhodný tip. Mezi českými lyžaři a snowboardisty je toto středisko čím dál tím populárnější zejména kvůli své dobré dostupnosti z ČR. Ceny ubytování i skipasů jsou zde přitom velmi příznivé. Navíc, rozšíření počtu km sjezdovek z 53 na 71 bylo velkým krokem kupředu. Mölltal se tak zařadil mezi důstojná rakouská střediska. Nabídky svahů je rozmanitá, na ledovci najdete především široké carvingové sjezdovky a s klesající nadmořskou výškou se tratě postupně zužují a klikatí. Samozřejmostí na Mölltal je snowpark a při dobrých sněhových podmínkách i nějaký ten freeride.

Nassfeld

Nassfeld je na rakouské poměry velmi inovativní resort, který se neustále vyvíjí. Každoročně se zde otevírají návštěvníkům nové možnosti a v nabídce je více služeb. Nabídka 110 km propojených sjezdovek je na Rakousko slušná záležitost a k tomu se zde můžete svézt nejdelší kabinkovou lanovkou na kontinentu. Jednou z výhod tohoto rakouského dravce je také fakt, že Nassfeld patří mezi nejslunečnější střediska Rakouska.

Obertauern/Lungau

Oblast Lungau, která nabízí širokou škálu možností ubytování a lyžování, obsahuje čtyři střediska – Obertauern, Grosseck – Speiereck, Fanninberg a Katschberg – Aineck. Celkem tedy 217 km sjezdovek. Kvalitní zázemí a moderní technické vybavení dělají z této oblasti jednu z top v Rakousku. Předností Lungau/Obertauern dále je, že zde najdete veškerou navigaci v češtině, což tvoří dohromady s domáckou atmosférou ubytování harmonickou kombinaci.

Pitztal

Počtem kilometrů nevelké, ale zato řádně vyladěné středisko Pitztal představuje zajímavou kombinaci kvalitního lyžování, moderní techniky a příjemné ceny. Pitztal nabízí 28 km sjezdovek, ale spolu s propojeným Riflesee je to již 48 km. Prostorné ledovcové sjezdovky si můžete užívat od raného podzimu až do pozdního jara. Okuste za velmi sympatický peníz, co je to pravý carving, freeriding nebo dobrý snowpark.

Schladming

Středisko řadí mezi evropskou špičku. Skvěle si zde zajezdí carveři, snowboardisté i začátečníci. Dokazuje to mimo jiné mnohonásobné pořádání Světových pohárů v lyžování. Schladming se spojil s dalšími známými oblastmi jako Gastein a Salzburger Sportwelt v celek známý jako Ski Amadé, který svým návštěvníkům nabízí neuvěřitelných 860 km sjezdovek na jeden skipas. Samotný Schladming nabízí díky spojení čtyř vrcholů (“4schaukel”) 167 km sjezdovek, které můžete projet bez sundání lyží. Je to výzva pro pravé sportovce.

Stubaital

Stubaital je zřejmě nejlepším ledovcem v Rakousku. A protože ledovce v Rakousku jsou těmi nej v Evropě, je to tip pro labužníky. Užijete si 86 km upravených tratí, na poměry ledovců s obstojným sklonem. Dále nabízí Stubaital střediska Elferliften a Schlick 2000. Skvělá infrastruktura a ceny, které ani zdaleka nedosahují výšin jako ve středisku Sölden či St. Antonu, si vás získají. Stubaital je prostě skvělý.

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,200 25,320
USD 23,450 23,630
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma