Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 7°C Občasný déšť

Summer in USA aneb jak jsem si splnila svůj americký sen

Summer in USA aneb jak jsem si splnila svůj americký sen
New York, USA | zdroj: ThinkStock

Léto je sice ještě daleko, ale možná už teď přemýšlíte, jak budete trávit to příští. Třeba vás inspiruje má zkušenost z programu Work and Travel.

Všude dobře, proč být doma?!

Již od svých osmnácti let jsem si říkala, že příští rok určitě vyjedu na léto někam do zahraničí. Ale vždycky to dopadlo stejně a zůstala jsem jako obvykle sedět doma a vyčítala si, že jsem opravdu někam nevyjela. A věřím, že by to tak bylo i nadále. Naštěstí jsem potkala spolužačky se stejným cílem, a tak jsme si slíbily, že příští léto už to tak nebude. V otázce kam vyjet jsme měly hned od začátku jasno. Amerika byla již od malička naším velkým snem, navíc jsme si chtěly zlepšit angličtinu a využít této možnosti, dokud jsme ještě studentky. Hned od začátku nás zaujala pozice plavčíka. V pražské agentuře ATEP jsme byly ujištěny, že se jedná o hrozně jednoduchou práci, že Američani se moc netopí a že stačí, když tam budeme „stát a budeme pěkné“. Takové ujištění nám stačilo. Ihned jsme podepsaly smlouvu, vyplnily hromadu papírů, zaplatily potřebné poplatky, absolvovaly kurz první pomoci, sbalily kufry a ještě v rychlosti udělaly poslední zkoušky. A než jsme se nadály, seděly jsme v letadle a věděly, že už není cesty zpět.

Watersafari.
Watersafari.

První dojmy

Nikdy nezapomenu na ten pocit, když jsem se po deseti hodinách letu ocitla v New Yorku. Připadala jsem si, jako úplně v jiném světě. New York můžete buď milovat, nebo nenávidět a já se do téhle džungle plné mrakodrapů okamžitě zamilovala. Bohužel jsme se mohly zdržet jenom chvíli, naše cesta pokračovala o něco dále. Ale nemohla jsem se dočkat, až se tam zase vrátím. Po dalších pěti hodinách cesty jsme konečně dorazily do našeho cíle, městečka Old Forge.

Prvních pár dní nás provázely smíšené pocity. Old Forge byl sice krásný, ale někde uprostřed hor, daleko od města, od signálu a ještě k tomu prvních pár dní propršelo. Připadala jsem si jako Bella ze ságy Twilight. Jen místo vlkodlaků a upírů nám tam denně pobíhali srnky a medvědi. A aby toho nebylo málo, zjistily jsme, že naše práce nebude až tak jednoduchá, jak jsme si kreslily. Práce v aquaparku je o něco málo horší než práce u hotelového bazénu, protože tam jezdí lidé, kteří moc plavat neumí. A teď nemyslím jen malé děti, ale i dospělé. Jak nám později supervizor vysvětlil, většinou to jsou lidé z chudých amerických čtvrtí, kteří nemají peníze na to, aby navštěvovali bazény, takže se nemají kde učit plavat, a pak když jednou za rok takový aquapark navštíví, podcení své schopnosti a začnou se topit. O tom jsem se přesvědčila hned druhý den a během celého pobytu ještě několikrát. Práce byla o něco náročnější, než jsme si myslely. Celý den sedět na sluníčku a koukat na hladinu bazénu, jestli se nikdo netopí, bylo zvláště v přeplněných dnech docela náročné. Přesto bych neměnila.  

Lifeguards a statistika %22zachráněných životů%22.
Lifeguards a statistika "zachráněných životů".

We love American life!

Po překonání prvotního šoku jsme si začaly náš americký život naplno užívat. Když jsme mělyday off, měla práce v aquaparku nesmírné výhody, mohly jsme zadarmo navštěvovat všechny atrakce a jezdit na výlety jen za pár dolarů. Navíc nebyl den, kdy by nebyla nějaká párty. Naučily jsme se hrát beer pong a flip cup (americké alkoholové hry). Co se týče angličtiny, musím říci, že mi trvalo asi měsíc a půl, než jsem se pořádně rozmluvila. Prvních pár dní jsem říkala jenom „YES“ a „OK“. Potom to najednou přišlo samo. To, co jsem se naučila za těch pár měsíců v USA, jsem se nenaučila ani za několik let pilného studia. Navíc byl to skvělý pocit, být závislá jen sama na sobě. 

Bohužel tři měsíce uběhly jako voda a nastal čas say goodbye to Old Forge. Za ty tři měsíce jsem navázala přátelství s tolika úžasnými lidmi, že se mi to říkalo velice těžko. Na druhou stranu nás čekalo dlouho očekávané cestování. Moc času nám bohužel nezbylo, přesto jsme stihly navštívit baseballový zápas v Bostonu, Niagarské vodopády a užít si náš vysněný New York, a to včetně nákupů.

New York, New York!
New York, New York!

Vzpomínky a zkušenosti k nezaplacení

Musím říct, že vyjet do zahraničí bylo nejlepší rozhodnutí mého života! Jediné, čeho jsem litovala, bylo to, že jsem této možnosti nevyužila již dříve. Pobyt v USA určitě doporučuji všem, kteří si chtějí zlepšit angličtinu a zažít nezapomenutelné zážitky. Rozhodně to není pro ty, kteří čekají, že si z USA dovezou kufr plný peněz. Ale myslím, že o tom program Work and Travel vůbec není. Pokud sami peníze nemáte, nebojte se, stejně jako já, si peníze půjčit (pokud budete mít tu možnost). Navíc ve většině destinací není problém sehnat si druhou práci, stačí se nebát a trochu se poptat. Takže když budete šikovní, nemusíte mít strach, že byste si peníze zpátky nevydělali. Vyděláte a ještě vám nějaké na cestování a nákupy zbudou. Přeji hodně štěstí!

Lake Placid.
Lake Placid.

AUTOR: Veronika Čermáková

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,320
USD 23,320 23,500
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma