Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Oblačno

Tajemství pěny irského piva? Irové hází do plechovek výbušné kapsle

Tajemství pěny irského piva? Irové hází do plechovek výbušné kapsle
Irské pivo | zdroj: ThinkStock

Irsko je ostrov v Atlantském oceánu na severozápadě Evropy. Je rozlohou 84 412 km² druhým největším z Britských ostrovů a po Velké Británii a Islandu třetím největším ostrovem Evropy. Má zhruba 5,7 milionu obyvatel. Větší část ostrova (pět šestin) zaujímá Irská republika, zbylá šestina je coby Severní Irsko součástí Spojeného království Velké Británie a Severního Irska.

Pár faktů na úvod

Irsko (anglicky "Ireland", irsky "Éire") je republikou, oficiální název státu zní "Republic of Ireland". Jiná známá označení jsou: Zelený ostrov, Smaragdový ostrov. Irská republika je členem Evropské unie od roku 1973.

V Irsku je pluralitní parlamentní demokracie, irské zákony vycházejí ze zvykového práva a z legislativy stanovené parlamentem v souladu s ústavou. V čele země stojí prezident (v současnosti má Irsko prezidentku - Mary McAleese).

V Irsku jsou dva úřední jazyky - irština a angličtina, přičemž irština je vždy uváděna jako první oficiální jazyk. Od roku 2007 je dokonce dalším z oficiálních jazyků EU.

Irština (anglicky "Irish", irsky "Gaeilge") je indoevropský keltský jazyk a dnes se vyučuje povinně ve všech státních školách Irské Republiky.

Rodilých mluvčích existuje jen málo (odhaduje se asi 70 tisíc) a téměř všichni žijí ve venkovských oblastech na západě Irska. Tyto oblasti jsou označovány souhrnným názvem "Gaeltacht".

Irská zeleň Irská zeleň | zdroj: ThinkStock

Jak to bylo se Svatým Patrikem (385 - 461)?

Narodil se v jihovýchodní Británii (někde se ovšem místem narození uvádí Skotsko). V 16 letech byl přivezen do Irska jako otrok piráty, kteří se jej zmocnili v jedné z římských osad. Po nějakém čase z otroctví uprchl a po studiích v Galii se vrátil roku 432 jako misionář na irský ostrov. Prý proto, že se mu ve snu zjevily irské děti a prosily, aby se vrátil. Postupně se mu podařilo obrátit na křesťanství téměř celý ostrov tak mírumilovně, že se nedochoval záznam ani o jediném mučedníkovi. Svatý Patrik je jednou z mála náboženských postav uznávaných katolíky i protestanty.

Svátek sv. Patrika se stal nejoblíbenějším svátkem Irů, slaví se 17. března a to nejen v Irsku, ale také v USA, na Novém Zélandu a v mnoha dalších zemích. Oslavám vévodí zelená barva a černé irské pivo. A právě o něm bude v následujících řádcích řeč.

Pití piva v Irsku Pití piva v Irsku | zdroj: ThinkStock

Guinness

Bez pubů (hospod) by Irsko snad ani nebylo Irskem. Irové milují pivo: ročně vypijí téměř 700 milionů velkých piv (s mírou 1 pinty, tj. 0,57 litru).

Guinnessův porter, tedy těžké černé pivo - stout, je nejznámějším irským pivem. Tmavou barvu mu dodává pražený slad. To, že i Guinness z plechovky dobře pění a pěna je nadýchaná, je způsobeno jednoduchým "vynálezem": při otvírání praskne plastiková kapsle na dně plechovky, a dodá tak pivu správný "tah", takže je krémové a chová se téměř stejně jako točené. Hned za značkou Guinness následuje Murphy's. Světlý ležák, lager, to je především Harp. Červenožluté, nadkvasené svrchní pivo se vyrábí ve Smithwick's v Kilkenny.

Existuje mnoho druhů stoutů, například baltský stout (baltic stout), suchý stout (dry stout, též známý jako irský stout), imperial stout, řadí se sem i porter, mléčný stout (milk stout) a další.

Nezapomeňte proto na svých cestách po Irsku alespoň jednou svlažit rty v černém pivě, které je pro tuto zemi národním pokladem. Minimálně to mají Češi a Irové společné!

Zdroje:
irsko-aktualne.cz, irsko-info.cz

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,160 25,300
USD 23,290 23,470
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma