Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Oblačno

Thajsko s batůžkem: Po pás ve vodě v Národním parku Khao Yai

Thajsko s batůžkem: Po pás ve vodě v Národním parku Khao Yai
Khao Yai | zdroj: ThinkStock

Khao Yai je nejstarším a zároveň také nejnavštěvovanějším národním parkem v Thajsku. My si jej vybrali, protože jeho poloha byla nejpříhodnější v našem cestovním plánu. Mysleli jsme, že nás čeká trasa po turistických stezkách okořeněna o výklad průvodce. K našemu překvapení však vše probíhalo úplně jinak. 

Směr Khao Yai

Do Khao Yai jsme cestovali z Ayutthayy. Využili jsme opět vlakového spojení. Naší konečnou stanicí se stalo městečko Nakhonratchasima. 

Protože jsme věděli, že další den chceme absolvovat výlet do džungle, měli jsme telefonicky objednaný výlet u GreenLeaf tour. Ti dokonce nabízí i ubytování za 300 BHT za pokoj, ale všechny již byly obsazené. Proto jsme se spokojili s ubytováním v městském hotelu, kde na nás ráno měl čekat odvoz 

Pokud nebudete mít výlet objednaný předem tak jako my, nemusíte mít strach. Jakmile vystoupíte z vlaku, nějaký thajský delegát se Vás okamžitě rád ujme a výlet do parku nabídne.

Den výletu

Jed tohoto štíra byl prý asi stejně jedovatý, jako ten vosí - kdo ví...
Jed tohoto štíra byl prý asi stejně jedovatý, jako ten vosí - kdo ví...

Další ráno před hotelem skutečně čekalo auto, které nás dopravilo do sídla agentury, kde čekalo dalších, asi 30 lidí. Byli jsme rozřazeni do aut, lépe řečeno do koreb aut. V této chvíli jsme vlastně ani nevěděli, co čekat. Dnes už bychom rozhodně přibalili teplejší oblečení a boty, které by nám nevadilo vyhodit. Naopak pláštěnky bychom nevezli z Česka, protože jsme si je stejně nakonec koupili asi za 25 Kč v krámku se suvenýry.

Průvodci si nás vozili na korbách svých aut.
Průvodci si nás vozili na korbách svých aut.

Na první zastávce jsme dostali návleky proti pijavicím. Byli jsme rovněž upozorněni na tukany, kteří odpočívali v korunách stromů. Když nás auto vyvezlo hlouběji do džungle, rozdělili nás na dvě skupinky, a to mladých lidí, a těch straších s dětmi. 

Cesta napříč džunglí

Džungle byla jen zdánlivě neprostupná.
Džungle byla jen zdánlivě neprostupná.

Naneštěstí začalo pršet a náš rozpustilý průvodce odmítal chodit po stezkách. Proto jsme za chvíli nevěděli, co je to mít sucho v botách, a díky mazlavému blátu se nám i několikrát vyzuly.

Krátké kalhoty nebyly dobrý nápad.
Krátké kalhoty nebyly dobrý nápad.

Když jsme došli k řece, tak se jeden člen skupinky zeptal „Kde je most?“, načež dostal odpověď „Na mosty si zajdi do Bangkoku!“. Následovalo několik  podobných přechodů, a nám začínalo být jasné, že minimálně naše oblečení tento výlet nepřežije. Asi po hodině a půl jsme konečně došli na místo oběda a setkání s ostatními skupinkami. Nebylo příliš velkým překvapením, že ostatní členové skupinky měli čisté i bílé návleky proti pijavicím, a nám se tak mohli klidně posmívat.

Průvodce uměl dobře anglicky, byl z Barmy a vtipálek.
Průvodce uměl dobře anglicky, byl z Barmy a vtipálek.

Vodopád Leonarda DiCapria

Druhá část výletu byla ve srovnání s tou první velmi odpočinková. Čekal nás vodopád z filmu „Pláž“, neboť ten se nachází právě v Khao Yai, nikoliv na ostrově Phi Phi, kde se natáčela většina filmu. Cestu k vodopádu alespoň průvodce zpříjemnil výborným thajským národním dezertem zabaleným v banánovém listu. K vodopádu můžete až dolů, ale nelze se pod ním koupat.

Vodopád z filmu Pláž, bohužel se pod ním nedalo koupat.
Vodopád z filmu Pláž, bohužel se pod ním nedalo koupat.

Naši cestu skrz džungli doprovázelo nadávání, neboť jsme si mysleli, že výlet do džungle byl opravdu ten nejhorší nápad, ale jakmile bylo vše za námi stal se z toho asi ten neúsměvnější zážitek, který jsme si z Thajska odvezli. 

AUTOR: Kateřina Vlková

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,160 25,300
USD 23,290 23,470
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma