Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Trogir aneb článek pro milovníky správné jižanské atmosféry

Trogir aneb článek pro milovníky správné jižanské atmosféry
Trogir, Chorvatsko | zdroj: ThinkStock

K létu patří jednoznačně moře, voda a plavky. Užívejte, dokud to ještě jde!

Předchozí článek byl věnován jednomu z mých oblíbených dovolenkových míst, a to chorvatskému Sevidu, u kterého si přišli na své zejména příznivci klidu, pohody a nezalidněných pláží. Nyní tomu bude patřičně jinak. Ačkoliv se najdou tací, kterým k téměř dokonalé dovolené postačí jen stoprocentní možnost odpočinku, někteří od toho holt chtějí i něco víc - bavit se. Turistický ruch a živost - tak lze charakterizovat Trogir, jedno z dalších hojně navštěvovaných chorvatských míst.

Trogir je významné přístavní a lázeňské město, kde žije cca 12 000 obyvatel. Nachází se na pobřeží Jaderského moře, přibližně 27 km od Splitu a 52 km od Šibeniku. Význačný je především svojí historickou částí města. Historické jádro se nachází na ostrově Čiovo, ke kterému vede od pevniny zvedací most přes Trogirský průliv či kanál.

Trogir - turistický ráj.
Trogir - turistický ráj.

Pozornost a důkladné prozkoumání si rozhodně zaslouží starobylé centrum. Procházka městem vás exoticky natolik naladí, že se vám nebude chtít z tohoto teplého kraje domů. Není divu, že jsou místní obyvatelé tak správně optimističtí a přátelští. Historické jádro, jak již bylo zmíněno výše, se nachází na samostatném menším ostrůvku Čiovo, na který se z pevniny dostanete přes moderní zvedací most. Úzké idylické uličky v centru si doslova zamilujete - může vám to připomínat například náš Český Krumlov. K zahnátí hladu a chutí poslouží místní restaurace, venkovní prodeje mořských specialit a další stánky s občerstvením. Na památku si budete moci zakoupit nejrůznější suvenýry - Trogir vám jich poskytne nesmírně bohatý výběr. Čerstvé ovoce a zeleninu pořídíte na místním trhu s možností výběru z několika venkovních stánků. Prodavači vás budou při procházení kolem nemálo lákat a svolávat.

Náhled do ulic historického centra.
Náhled do ulic historického centra.

Trogir založili řečtí kolonisté někdy v 3. století př.n.l. Velký rozvoj zaznamenalo za dob římské vlády, kdy se stalo významným přístavem. Nutno podotknout, že Trogir patří na seznam kulturních památek UNESCO. Stalo se tak roku 1998. Zapsání vděčí téměř zachovanému historickému opevnění ze 13. až 15. století - historickým hradbám s pevností Kamerlengo (kaštel Kamerlengo).

Zachovaný historický komplex - část opevnění.
Zachovaný historický komplex - část opevnění.

Mezi další pozoruhodnost Trogiru patří zdejší přístav či loděnice. Pokocháte se množstvím lodí různého druhu od nejluxusnějších jachet po obyčejné plachetnice a člunky. Bližší prozkoumání Trogirské riviéry vám umožní právě lodní doprava. Pokud vaše peněženka netrpí prázdnotou, tak si projížďku lodí rozhodně dopřejte -  získáte tím na oplátku jedinečný zážitek, do kterého se vyplatí investovat.

Trogir - přístav.
Trogir - přístav.

K ubytování poslouží místní trogirské hotely a vily. Problémy vám může dělat parkování – jsou tu mraky aut a nevybouřených turistů. Chce to pevné nervy. Lidé proto mnohem častěji dávají přednost ubytování v okolních vesnicích, než v samotném Trogiru, a to právě kvůli ruchu, množství turistů a frekventované silniční dopravě. Hodně oblíbený je například Seget D, který je od Trogiru vzdálený asi 4 km. Apartmány byste měli sehnat bez problému. Za sebe doporučuji apartmány Mirakul v nedalekém Sevidu - vzdálenost 12 km (viz minulý článek).

Sevid - 12 km od Trogiru.
Sevid - 12 km od Trogiru.
Apartmány Mirakul.
Apartmány Mirakul.

AUTOR: Lucie Bukáčková

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,610 23,790
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma