Užitečné rady na cesty: Jste na vážkách, kde a kolik nechat spropitné?
Milujete cestování a rádi ochutnáváte cizokrajné kuchyně země, v níž se zrovna nacházíte? Váháte při placení, zda nechat v případě spokojenosti číšníkovi spropitné? I mistr tesař se někdy "utne". Proto jsme pro Vás připravili doporučení, jak vysoké spropitné v daném městě nechat, abyste nebyli považováni za nevychovaného turistu.
V portugalském Lisabonu zanechejte obsluze spropitné ve výši 5 - 10% z účtované sumy. Tato odměna personálu se očekává nejen v restauracích, ale také za turistické i jiné služby.
Při zážitcích ve španělské Cordóbě je vhodné nechat dýško ve výši 10 %. Týká se to placení v barech, restauracích, kavárnách a hotelech.
V Athénách, řecké metropoli, se od spokojeného hosta v restauračním zařízení očekává 5 -7 %. Například nosiče zavazadel neurazíte 1 - 1,5 eurem a pokojskou potěšíte mincemi položenými při odchodu z pokoje částkou mezi 1,5 - 3 eury.
Vůbec na celém území Turecka je obvyklé smlouvat. V situacích, kdy smlouvání není obvyklé (v taxících s taxametrem či v hotelech západního stylu), činí spropitné 5 - 10 % z celkové částky.
V polském Gdaňsku se dodržuje železné pravidlo, že čím je luxusnější hotel či restaurace, tím větší se očekává dýško.
V estonském Tallinnu narazíte na výjimku, a to že spropitné zde není nutné. Účtované částky se však u služeb vždy zaokrouhlují.
Restaurační zařízení v ruském Petrohradu očekávají od svých návštěvníků spropitné nepřesahující hranici 10%. Při jízdě taxíkem je běžné cenu domlouvat předem.
Přejeme hodně štěstí na cestách!
Kurzy
Finance
Kurzovní lístek: 21.11.2024 Exchange s.r.o.
EUR | 25,280 | 25,400 |
USD | 24,040 | 24,220 |