Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

V hlavní roli bageta aneb na čem Francouz (ne)lpí

V hlavní roli bageta aneb na čem Francouz (ne)lpí
Bageta s croissantem | zdroj: Profimedia

Francie, země rozmanitá, plná přírodních skvostů i historických památek. Jací jsou její obyvatelé? Čtěte, jaké poznatky jsem o nich učinila.

Každý národ má svá specifika a zajisté uhodnete, kdo se skrývá pod slovem püntlich, kde je velká koncentrace přírodních zrzek, který národ zbožňuje vodku, nebo pije čaj o páté.  Co se vám vybaví, řekne-li se Francouz a Francie? Všichni tušíme, že je Francie módní velmocí, nepochybně se nám vybaví Eiffelova věž, pověstný francouzský klid provázející stolování, některým snad v mysli vytane rychlovlak TGW nebo Citroën 2CV či křupavé bagety, lány levandule, patriotismus a mnoho dalšího.

Zemi galského kohouta jsem dosud navštívila čtyřikrát. Jednou Paříž, třikrát různé oblasti na jihu země. Zde jsem cykloturistikou zdolala mnoho kilometrů a za tu dobu učinila několik objevů o nátuře Francouzských obyvatel.

Bagety a pekárny

Francouzi milují bagety. Řádně propečené a křupavé, čím víc drobící, tím lépe. Každý správný Francouz potřebuje minimálně dvakrát denně čerstvou bagetu, bageta pár hodin „stará“ je už zkrátka stará! Osobně bagety nesnáším. Nevím, jaké klady mi má přinášet poškrábané patro a vyklepávání ubrusu po každém jídle, navíc jsou na můj vkus moc „pěnové“ a málo výživné. Ale Francouzi je milují. Prodávají se i metr dlouhé exempláře, které máte v celistvém stavu problém dopravit na místo konzumování. Ne, ne, bagety mi k srdci nepřirostly. Francouzské pekárny taktéž ne. Představte si, že máte chuť na něco sladkého. Váš výběr je poměrně omezený. Croissant,… a tím to víceméně končí. A pokud jich, nedej bože, budete chtít pět, pravděpodobně dostanete jen poslední tři. Francouzské pekárny jsou tak nějak vykradené a to ráno, v poledne i večer.

Křupavý croissant.
Křupavý croissant.

Pikniky

Dovedete si představit, že byste se na oběd vydali do parku? Pro Francouze žádný problém.Piknikují, kde se dá. A žádná deka a jídlo, které je v našich končinách chápáno jako praktické na oběd pod širým nebem. Rozkládací stolek, pohodlné židle, talíře a příbory. Mnozí neváhají přibalit i přenosný vařič. Francouzi si jídlo zkrátka umějí vychutnat se vší noblesou. Jsou schopni vytáhnout stolek u nákupního centra na zatravněném plácku nebo vedle parkoviště. Zde mnohdy bývají stoly k této činnosti přímo určené. Většinou navíc na atraktivních místech s pěkným výhledem. Francouzi jsou zkrátka požitkáři. Nač brát jídlo jen jako nutný předpoklad k přežití, když jej lze povýšit na jedinečný zážitek?

Ideální místo na oběd.
Ideální místo na oběd.

Řidiči

Francouzi jsou velice ohleduplní k cyklistům. Jelikož jsem Francií projezdila na kole v součtu více než měsíc, mohu s klidným svědomím říci, že jsou schopni jet za vámi kilometr krokem, jen aby mohli předjet na bezpečném místě dostatečným obloukem. Však je k tomu také nabádají dopravní značky! Na druhou stranu je nutno dodat, že ocitnete-li se ve městě, je potřeba mít se na pozoru, zde jsou schopni cyklistu klidně srazit. Pro chodce je zase mnohdy téměř neřešitelným rébusem přejít po přechodu. Dávat přednost se zde nenosí! Francouzi mají také často ze své jízdy drobně poťukaná auta, ale zdá se, že jim to vůbec nevadí.

Čistota a odpadky

Vždy jsem se domnívala, že Západ je Západ a to bezvýhradně. Již jsem pochopila, že každá země na západ od nás není Německo. Když zastavíte na německém dálničním odpočívadle, toaleta vám div neotře patřičná místa sama. Zastavíte-li ve Francii, uvidíte na zemi poházené papírky a mnohdy i ucítíte nelibý zápach. Nemám problém s východním pojetím hygieny, od Francie jsem ovšem očekávala více. Francouzi také nevedou odpadkové koše. Tedy vedou, ale ve velice omezené míře. Je zvláštní, že na celém náměstí mnohdy nenajdete jediné místo, kam byste mohli legálně odhodit odpad. Což je mi opravdu záhadou. Že by snad obavy z teroristických útoků páchaných prostřednictvím nebohých odpadkových košů?

A perlička na závěr. Zajímavý způsob vypořádávání se s psími výkaly. Viz fotografie. Bohužel netuším, zda jde o rozšířený fenomén nebo jen v jednom městečku přišli radní s originálním řešením jakési psí latríny.

Zajímavé řešení problému s psími výkaly.
Zajímavé řešení problému s psími výkaly.

Pétanque

Jestliže na vesnickém náměstí, chcete-li návsi, nenajdete odpadkový koš, naleznete tam zajistéhřiště na pétanque. Pétanque není jen hra, pétanque je styl života, pétanque je třešničkou na dortu francouzského pohodářského způsobu života. Nenáročná hra pro muže i ženy všech věkových kategorií je k vidění téměř všude. Speciální hrací plocha není potřeba, můžete hrát v parku, na zahradě i v lese, kdykoliv a kdekoliv vás napadne, stačí mít k dispozici pétanque koule a partu dobrých přátel.

Pétanque koule, věrná přítelkyně každého Francouze.
Pétanque koule, věrná přítelkyně každého Francouze.

Francouzi jsou zkrátka sví, ale věřte, že až se vám na ulici udělá nevolno nebo budete zoufalehledat, kudy máte jít, abyste došli do vytouženého cíle, dříve či později se nějaký Francouz zastaví a pokusí se pomoci. Ve štychu vás totiž Francouz nikdy nenechá!

AUTOR: Martina Bičišťová

Obrázek zdroj: Redakce

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,190 25,310
USD 23,590 23,770
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma