Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 0°C Polojasno

Velký výběr za nízkou cenu. Tržnice v Andalusii

Velký výběr za nízkou cenu. Tržnice v Andalusii
Tržnice, Andalusie | zdroj: ThinkStock

„Jahody, kilo pouze za dvě eura.“ „ Slečno, podívejte se na tyto náušnice. Jenom si je zkuste, přeci vás nezkasíruju za zkoušení.“

Ve chvíli, kdy vejdete na tržiště, zaplaví vás vlna nabídek. Kabelky, které jsou za tři eura,náhrdelníky za 50 centů, nádherné šály pouze za euro. Mohli byste si myslet, že je výhodnější koupit tyto věci v normálním obchodě, protože ačkoli za ně dáte více peněz, také mají vyšší kvalitu, ale to není vůbec pravda. Lidé, kteří si pronajímají stánky na tržnici, prodávají věci pocházející z obchodů, ovoce a zeleninu přivážejí z venkova. A nabízí ryby, které jsou čerstvě uloveny. 

Ovoce je dovezeno z venkova.
Ovoce je dovezeno z venkova.

Od ovoce po oblečení 

Existuje více druhů tržnic. Například v Marbelle se nacházejí dvě, které jsou schované uvnitř, v budově. Tu vlastní radnice, a pokud chcete mít svůj stánek na trhu, musíte si od ní koupit místo. Tržnice je otevřena každý všední den, od devíti do šesti. Najdete tady především ryby a maso. Celkem běžné, ale bohužel poněkud dražší jsou ryby zvané Moluscos. Loví se především při pobřeží v Galicii. Rybáři musí vyčkat na chvíli, kdy jde mořská vlna směrem od nich, ponořit se, a vylovit je. Jsou přisáty na skále. A to všechno dřív než se vlna vrátí. Jelikož tyto vlny jsou velmi silné a nebezpečí smrti celkem vysoké, musíte si za tuto pochoutku trochu připlatit. Kromě masa a ryb zde naleznete také ovoce a ojediněle i stánek s noži nebo oblečením.

Je velký výběr ryb a všechny jsou čerstvé.
Je velký výběr ryb a všechny jsou čerstvé.

Naproti tomu na venkovní tržnici se to oblečením, botami a kabelkami jenom hemží. Je otevřena ovšem pouze v pondělí přibližně od devíti do dvou odpoledne. Naleznete tu vše, co si zamanete. Jídlo, ať už toužíte po ovoci nebo sladkostech, potřebujete koření nebo zeleninu. Oblečení odtriček po šaty a šály. Boty dobré kvality, sluneční brýle za výbornou cenu. Nabízejí tu samozřejmě i předměty typické pro Andalusii, karnevalové oblečení, boty na flamenco, i CD s hudbou. Tržnice je poměrně rozsáhlá. Pokud nejdete za něčím určitým a chcete se pouze porozhlédnout, můžete tam strávit i několik hodin. 

Můžete si koupit karnevalý kostým pro cikánku nebo boty na flamenco.
Můžete si koupit karnevalý kostým pro cikánku nebo boty na flamenco.

Informujte se u místních 

Pokud zamíříte do jakéhokoli andaluského města, můžete si být jisti, že tam pořádají podobné trhy. Je to totiž typická andaluská záležitost. Proto stojí za to zjistit si, kdy a kde se konají, a vydat se na pořádný nákup za slušnou cenu.

AUTOR: Julie Gonzálezová

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 25.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,130 25,250
USD 23,340 23,520
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma