Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 15°C Občasný déšť

Vídeň. Město, které dýchá pompézností

Vídeň. Město, které dýchá pompézností
Schonbrunn, Vídeň | zdroj: Profimedia

Pokud jsou vaše dny zmrzlé a nevlídné, pojďte si je prohřát článkem o jednom z nejkrásnějších měst Evropy.

Vídeň, město, ve kterém očekáváte, že vzápětí z každých dveří musí vyběhnout žena v plesovýchšatech a s korunkou. Do moderní doby nás však hned vrátí všudy přítomné podsvícené reklamy s neony. Trocha zlozvyku ze západu. Kníže Metternich naopak nazval Vídeň začátkem Asie. Hodlám nesouhlasit. Vídeň je ryzí evropské velkoměsto.

Co se historie týče, nehodlám vás s ní zatěžovat. Hofburg je skutečné monstrózní, překrásná stavba s nespočtem úžasných soch, které se dají reálně napodobovat (odzkoušeno, ale vídeňákům se to moc nelíbílo). Heldenplatz, nacházející se v tomto objektu, je prostě fantastický. A to i v zimě! Detailní informace nechám na tištěných průvodcích a nebo těch živých. Ten náš měl totiž tak úžasný přednes (smích), že když po šesté řekl: „Takový to tady takhle…“ jsme naprosto ztratili zájem o to dozvědět se víc o historii.

Zaměřím se proto na zdejší vánoční trhy. Pokud nemáte žaludek na mačkanice na Staromáku, tak do Vídně raději ještě tak několik týdnů nejezděte. Hrozilo by zkolabování buď vás, nebo těch co by se vám připletli do cesty.

Facebook lízátka jsou prostě božská!
Facebook lízátka jsou prostě božská!

Maria-Theresien platz         

Paráda! Naprosto bombastické trhy. Kam se na ně hrabe celá Praha. Je tu sice mnohem více lidí, ale nepřipadáte si jako sardinka. Hned na začátku trhů doporučuji ochutnat vařený brambors tvarohem, slaninou smetanou etc. Co se stánků týče, najdete tu všechno až na kýčovitéozdobičky a podobné nesmysly, jako u nás. Co se dalších delikates týče, můžete si dát Kiachl. Podle mého laického posudku, je to něco mezi koblihou a langošem. Doslova je to: „Horká adventní kobliha“. Můžete si jí dát s marmeládou, cukrem nebo se zelím.

Kiachl s marmeládou.
Kiachl s marmeládou.

Už o něco klasičtější jsou Maroni - tedy pečené kaštany. 6 ks vás vyjde na 2,5 Eura.

Za malou zmínku stojí i místní toalety – přijdou vás na 50 centů, ale nečeká vás žádná fronta. Mají dost kabinek i toaletního papíru a jsou i nadpoměry čisté. Doporučuji využít je zde a nečekat až na ty na hlavních trzích. Tam je to totiž přesný opak.

Svařák je tu delikatesní, stejně jako punč a specialita s Jack Danielsem. Klasicky se platí 2 Eura jako záloha za hrneček, který si můžete odvézt jako suvenýr.

Celkově "zachumlaný" stánek.
Celkově "zachumlaný" stánek.

Neváhejte a ochutnejte i mega preclík. Chutná jako velká měkká tyčinka a mají jich hned několik druhů.

Rathauspark

Když popojdete o kus dále, najdete tam hlavní vídeňské trhy. Nás ale skutečně zklamaly. Najdete tam stejné, nebo podobné věci jako na Maria-Theresien platz, ale tam si skutečně připadáte jako sardinka. Fronty, fronty a fronty. Hlavně tedy na záchody – to je šílenství.

Hlava na hlavě.
Hlava na hlavě.

Bohužel se tu najdou i stánky s kýčovitým zbožím. Mají tu ovšem vynikající svařák. Jsou tu i jiné (hezčí) hrnečky než na Maria – Theresien platz. Skvělá jsou i zdejší jablka v cukru, ale jen pro dobré zuby. Mě to téměř stálo spodní čelist. Überbackene brote – podobné zapečenému panini, ale to doporučit nemohu. Ochutnali jsme všechny a nebyli moc dobré.

Ozdobičky.
Ozdobičky.

Pobavili nás i legrační nafukovací balonky, jejichž helium nás možná lákalo víc, ale cena 10 Euro za jeden byla směšnější. Krom předražených balonků tu mají i spoustu atrakcí a podívané proděti.

Chriskindlmarkt 

Malinkaté trhy u centra města. Malé, ale perfektní. Mají tu jiné zboží a dokonce mají i živou hudbu. Tady na vás dýchne skutečný duch Vánoc. Zadíváte se na stromeček, zaposloucháte se do hudby a jste zase to malé dítě, co čeká na Ježíška. Mají tu překrásná těžítka, hrnky a další drobnosti. Jídlo i nápoje jsou tu o 1-2 Eura levnější a stejně chutné.

Náušnice s vánoční tematikou.
Náušnice s vánoční tematikou.

Pokud se tedy chystáte do Vídně a chcete si jí skutečně užít, připravte si alespoň 20 Euro kapesné. Věřte mi, že pokud se povznesete nad ty davy lidí, čeká vás překrásný zážitek pro duši i žaludek.

AUTOR: Jana Zbořilová

Obrázek zdroj: Redakce

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,320
USD 23,390 23,570
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma