Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes -2°C Slabý déšť

Všechny cesty vedou do Říma...

Všechny cesty vedou do Říma...
Řím | zdroj: ThinkStock

Všechny cesty vedou do Říma. Nebo alespoň to tvrdí jedno známé přísloví. Ať už vás do hlavního města Itálie přivede cokoliv, poradíme vám, co si při jeho návštěvě rozhodně nesmíte nechat ujít. 

Řím je považován za jedno z nejstarších a nejkrásnějších měst Evropy. Díky jeho bohaté historii, zde naleznete historickou zajímavost téměř na každém kroku. Vybrat si můžete od antiky přes renesanci a baroko až po moderní metropoli plné nejrůznějších butiků.  

Koloseum

Jedním ze symbolů starého Říma se stalo Koloseum. V současnosti se z něj zachovaly pouze ruiny, nicméně v minulosti sloužilo jako amfiteátr, kde se udály desítky zápasů mezi gladiátory a divokými šelmami. Hned vedle Kolosea se tyčí velkolepý Konstantinův oblouk se třemi průchody a bývalé středisko náboženského a občanského života Forum Romanum. Dnes jsou veřejnosti přístupné částečně zachovalé památky jako Caesarův chrám, Augustův oblouk, Romulův náhrobek, Saturnův chrám nebo soudní síň, kterou nechal postavit samotný Julius Caesar.

Fontana di Trevi

Fontana di Trevi je, dle mého názoru, největší a nejkrásnější fontána Říma, se kterou je spojeno mnoho pověstí a historek. Asi nejznámější je ta podle, které, když do ní hodíte minci, určitě se do Říma opět vrátíte (což se v mém případě splnilo), a pokud prý hodíte mince dvě, tak v Římě naleznete svou lásku. Zní to sice trošku jako klišé, ale jak řekli v Itálii „Why nooot?“  

Fontana di Trevi.
Fontana di Trevi.

Španělské schody

Další oblíbenou turistickou atrakcí jsou proslulé Španělské schody nacházející se na kosmopolitním náměstí Piazza di Spagna, na jejichž vrcholu se tyčí kostel Svaté trojice (Trinitá dei Monti). Paradoxem je, že tyto schody nejsou dílem ani Španělů, dokonce ani Italů, ale Francouzů. Těsně pod nimi, uprostřed náměstí Piazza di Spagna, se nachází jedno z děl sochařePietra Berniniho, fontána ve tvaru bárky (Fontana della Barcaccia), kterou postavil společně se svým slavnějším synem Lorenzem.

Pantheon

Za návštěvu určitě stojí i Pantheon, ohromující chrám, jehož historie sahá až do středověkého Říma. Chrám, který byl postaven na počest bohů, má hned několik zajímavostí. První z nich je, že tato kruhová stavba má stejně dlouhou výšku i šířku. Další zajímavostí je, že rotunda je osvětlená pouze shora okrouhlým otvorem, který je součástí mohutné kopule a ta byla údajně zhotovena z vůbec prvního betonu, který byl kdy použit.

Pantheon.
Pantheon.

Piazza Navona

Velkým turistickým lákadlem se stalo náměstí Piazza Navona, které bývá považováno za nejkrásnější, nejslavnější a nejrušnější ze všech římských náměstí. Náměstí Navona se nachází na místě původního antického stadionu a říká se, že císař Domicián jej nechával pro pobavení návštěvníků napouštět vodou. Prostor se prý z fontán zaplavil jako velký bazén, takže zde bylo možné pořádat i námořní bitvy. Dnes k hlavním zajímavostem tohoto náměstí patří tři fontány. Tou největší je Fontána čtyř řek (Fontana dei Quattro Fiumi), u níž se nacházejí čtyři sochy a každá z nich reprezentuje řeku z jiného světadílu (Nil, Dunaj, Rio della Plata a Ganga). K dalším zajímavostem patří Mouřenínova fontána (Fontana del Moro), Neptunova fontána (Fontana del Nettuno) a kostel sv. Anežky (Chiesa di Sanť Agnese in Agone).

Vatikán

Přímo v srdci Říma naleznete centrum katolické církve a zároveň nejmenší stát Světa, Vatikán. Jeho rozloha je pouhých 0,44 km2. Nachází se zde bazilika a náměstí svatého Petra, oboje navrhlGian Lorenzo Bernini. Vatikánská knihovna a muzeum se Sixtinskou kaplí a mnoha vzácnými uměleckými díly Leonarda da Vinciho, Raphaela, Giotta a Botticelliho.

Vatikán.
Vatikán.

Určitě byste si neměli nechat ujít ani prohlídku Andělského hradu (Castel Sant'Angelo), monumentální kruhové stavby nacházející se na pravém břehu řeky Tibery nebo Kapitol, jeden ze sedmi pahorků Říma, kde naleznete Kapitolské náměstí, navržené Michelangelem.

V Římě je toho na vidění daleko více. Ne nadarmo se mu říká „Věčné město“, můžete zde strávit týdny a týdny a stále budete mít co nového objevovat. Věřím, že pokud ho jednou navštívíte, budete se tam rádi vracet.

AUTOR/FOTO: Veronika Čermáková

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,350
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma