Grand Restaurant Festival skončil. Přilákal více než 22 tisíc lidí
15. 2. 2012 – 18:17 | Zajímavosti | Danica Klein | Diskuze:

Třetí ročník gastronomického Grand Restaurant Festivalu letos přilákal na kulinářské speciality 22.354 hostů, tedy zatím nejvíce v jeho krátké historii. Festivalu, který se konal od 15. ledna do 15. února, se zúčastnilo 63 vybraných restaurací v Praze, Brně, Ostravě, Olomouci, Karlových Varech nebo Krnově.
Nejnavštěvovanějším podnikem letošního ročníku se stala Francouzská restaurace v pražském Obecním domě. Letos se festival nesl v duchu receptur z lokálních surovin. Šéfkuchaři připravili pro své hosty pokrmy v kategoriích mistrovský kousek šéfkuchaře, nejlepší jídlo od maminky a takzvaná Czech Specials či tradiční specialita. Největší zájem byl o celé degustační menu v ceně 600 korun. Nejvyšší návštěvnost byla v Praze, druhým nejúspěšnějším městem se stalo Brno a třetím Olomouc. V průměru navštívilo během festivalu každou restauraci 355 labužníků.
Psali jsme: Letošní Grand restaurant festival vyzdvihne regionální potraviny
"Osobně mě hodně překvapilo městečko Krnov uprostřed Jeseníků, kde se účastnila jediná restaurace - Cvilín hotel, který byl pátý nejlepší," řekl zakladatel a pořadatel festivalu Pavel Maurer.
Svíčková s Amnesty
Letošní novinkou se stal Mňam Vlak, který byl vypraven z Prahy do Olomouce a kromě gastronomické ochutnávky přímo ve vlaku nabídl i návštěvu třech vybraných olomouckých restaurací, včetně setkání s místními šéfkuchaři. I přes vyšší cenu, která činila 3290 korun, byl o Mňam Vlak velký zájem. "Předprodej míst byl spuštěn 1. prosince loňského roku a asi za čtrnáct dní byl vlak již vyprodán," řekla Vrkotová.
Podruhé se zájemci o kulinářské zážitky mohli svézt také Mňam Busem, který jezdil po čtyřech trasách v Praze a nově zamířil také do Plzně. Celkem bylo vypraveno devět Mňam Busů. "Pro příští ročník uvažujeme o zařazení Mňam Lodi, která by mohla jezdit v Praze po Vltavě mezi vybranými restauracemi," sdělila mluvčíVrkotová.
V rámci festivalu se 29. ledna v restauraci Terasa U Zlaté studně uskutečnila takzvaná Svíčková s Amnesty. Zdejší šéfkuchař Pavel Sapík připravil 72 porcí svíčkové, k ní každý host získal skutečnou svíčku od mezinárodní organizace na ochranu lidských práv Amnesty International, Sapíkův recept a certifikát s podpisem Pavla Maurera a ředitele české Amnesty International Marka Martina.