Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 12°C Polojasno

Obnovené stonské hradby - nejdelší soustava opevnění v Evropě

Obnovené stonské hradby - nejdelší soustava opevnění v Evropě
zdroj: tisková zpráva

Stonské hradby, nejdelší soustava opevnění v Evropě a druhá na světě (delší je pouze velká čínská zeď), byly po několikaleté obnově nedávno otevřeny pro veřejnost.

Jedná se o nejobsáhlejší zásah v celkové obnově kulturního dědictví v Chorvatsku. První práce na obnovení hradeb zahájil již před padesáti lety dubrovnický konzervátor a historik Lukša Beritić (1889 – 1969) a několikaletá obnova byla urychlena v roce 2003.

 Důvodem pomalé obnovy je způsob, kterým se tato oprava provádí a který je skoro stejný jako původní způsob stavby hradeb – tesáním kamene. O hradby od roku 1952 pečuje Spolek přátel dubrovnických památek a tento financoval i projekt obnovy - každý rok získal Spolek na projekt 3 až 5 milionů kun.

Po rekonstrukci bude vstup na stonské hradby zpoplatněn, což by mělo přinést prostředky na provoz a údržbu této velmi zajímavé památky a její další obnovu a to by jako celek mělo podpořit kulturní a turistický rozvoj Stonu. Stonské hradby byly postaveny ve 14. století poté, co v roce 1334 Dubrovnická republika získala poloostrov Pelješac. Kvůli obraně byl postaven monumentální obranný systém, respektive Velká zeď, největší obranně - urbanistický projekt v tehdejší Evropě. Nejdříve byla postavena obranná hradba z jedné strany poloostrova na druhou a plánovitě byla opevněna dvě města – na jižní straně Ston a na severní straně Mali Ston. Pelješac byl oddělen od pevniny velkou zdí o délce 5,5 kilometru.

Z hradeb se dochovalo 5 kilometrů a zbytek zmizel při zemětřeseních v 17. a 20. století. Hradby byly zesíleny čtyřicítkou věží, pěti pevnostmi a na každé straně jedním z opevnění začínají – Koruna v Malém Stonu a Veliki kaštio ve Stonu. Nejznámější a nejmonumentálnější je pevnost Bartolomeo na kopci nad Stonem. Podle starých dubrovnických kronik trvala stavba Velké zdi 18 měsíců. Uvnitř městských hradeb Stonu se nachází čtyři bloky obytných domů a paláců, správních budov (Knížecí palác, budova kanceláře Dubrovnické republiky, budova hlavní stráže, fontána stonského vodovodu s roku 1851), kostel sv. Vlaha, Biskupský palác a františkánský klášter. Mali Ston byl postaven na severní straně stonských hradeb na pobřeží Malého moře podle urbanistických plánů vypracovaných v letech 1335 až 1358. Tyto se dochovaly v Dubrovnickém historickém archivu a jedná se o nestarší dochované plány v Evropě. Přístav s vlnolamem, sklad soli, zbrojnice, župní kostel, župní palác, zvonice a monumentální pevnost Koruna jsou hlavními objekty obce. Z Ministerstva kultury bylo oznámeno, že stonské hradby, Ston, Mali Ston a stonský solivar budou jako celek usilovat o zapsání na UNESCO seznam světového kulturního dědictví, na který bylo nedávno zapsáno i sedm fenoménů chorvatského kulturního dědictví.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 26.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,130 25,250
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma