Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Poznejte Stockholm II.

Poznejte Stockholm II.
zdroj: tisková zpráva

STOCKHOLM je právem považován za nejmodernější a nejprogresivnější švédské město.

Řada návštěvníků je proto překvapena jeho takřka vesnickou, ve srovnání s dalšími evropskými metropolemi velmi poklidnou atmosférou a starobylým vzhledem, o který se starají především velkolepé středověké budovy. Naprosto nepřehlédnutelný je také doslova nadbytek volného prostoru. Na první pohled hlavní město Švédska vypadá nepřístupně a odtažitě a není divu, že mezi obyvateli odlehlejších oblastí je známé jako „isdrottning“ (Ledová královna). Vy byste se však tímto prvním dojmem rozhodně neměli nechat odradit. Pokud zde vydržíte do pátečního či sobotního večera, rozhodně poznáte i jeho mnohem živější tvář. Setkáte se množstvím překvapivě uvolněně působících Švédů, kteří se s velkou chutí oddávají zábavě a rušnému hovoru.

Gamla Stan (Staré město) je místo prvního osídlení dnešního hlavního města. První zmínka o městu Stockholm pochází z roku 1252. Dnes je Gamla Stan velmi rázovitým místem s množstvím starobylých budov, které lemují vzájemně se proplétající — na první pohled nepřehlednou — síť úzkých uliček a průchodů. V jeho bezprostřední blízkosti a v dosahu trajektu leží maličký ostrov Skeppsholmen. Na něm se nachází mimo jiné také dva centrálně položené mládežnické hostely. Severně od Starého města se rozkládá čtvrť Norrmalm postavená ve zcela moderním stylu. Najdete tu množství elegantních obchodů, rozlehlých supermarketů a takřka na každém kroku nepřehlédnutelné známky okázalé prosperity.

K milejším překvapením těchto míst patří rušný centrální park Kungsträdgĺrden a rovněž stockholmské hlavní nádraží. Většina z celkového počtu přibližně osmdesáti muzeí a galerií se nachází právě v této a dalších dvou částech města. Pokud se vydáte východním směrem, narazíte na obytnou čtvrť Östermalm, kde na vás čeká řada velkolepých a širokých ulic s velmi dobře udržovanými domy. Při cestě na jihovýchod narazíte na zelený ostrov Djurgĺrden, který je prakticky jedním velkým parkem. Prohlédnout si tu můžete mimo jiné i válečnou loď Vasa ze sedmnáctého století, která se potopila ve stockholmském přístavu a odtud byla pracně vyzvednuta a převezena na ostrov. K místním zajímavostem patří rozhodně Skansen, nejstarší a nejzajímavější evropské muzeum pod otevřeným nebem. Zcela právem se těší nadšené pozornosti hojného počtu turistů.

Ostrov Södermalm leží jižně od Starého města a je známý také jako „Southside“ (tedy v případě, když o něm Švédové mluví v anglickém jazyce, což se stává velmi často) nebo „Söder“ (toto je název, který mu přiřkli jeho stálí obyvatelé). V minulosti šlo o tradiční dělnickou část Stockholmu, ale dnes zde najdete především elegantní a rušné bary a restaurace s bohatým nočním životm. Většina návštěvníků švédského hlavního města by svou návštěvu nepovažovala za dokončenou, pokud by alespoň jednou nenavštívila některé z místních stravovacích zařízení. Jejich počet se neustále zvyšuje a z velké části jde o místa, kde se můžete nejsnáze dostat do kontaktu s místními obyvateli. Západně od středu města narazíte na ostrov Kungsholmen, který se velmi rychle stává důstojným soupeřem svého jižněji položeného souseda. I zde je vám k dispozici množství moderních a elegantních restaurací, barů a dalších zařízení.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,260 25,380
USD 23,640 23,820
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma