Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 8°C Slabý déšť

75 % českých řidičů by zavedlo povinnost používat zimní pneumatiky

75 % českých řidičů by zavedlo povinnost používat zimní pneumatiky
zdroj: tisková zpráva

Zimní období v posledních letech přineslo řidičům několik nepříjemných překvapení v podobě nečekaných změn počasí, náhlých poklesů teplot a s nimi spojených silných sněhových přeháněk, které často ztížily život řidičům i ve velkých městech, a také značně zvýšily počet dopravních nehod.

Základním předpokladem pro zvýšení bezpečnosti v dopravě v tomto období je přitom používání zimních pneumatik a jejich včasné obutí. Společnost Goodyear proto provedla průzkum zaměřený na zjištění důvodů, proč řidiči používají či nepoužívaji zimní pneumatiky, a jejich názoru na případné zavedení plošné povinnosti používání zimních pneumatik.

Dřívější průzkumy společnosti Goodyear v minulých letech sice ukázaly, že zodpovědnost českých řidičů stoupá a zimní pneumatiky již používá více jak 70 % z nich, nicméně jsou i tací, kteří v zimě používají nevhodné pneumatiky, nebo dokonce pneumatiky s hloubkou dezénu či celkovým stavem nevhodným ani pro letní období. Používání zimních pneumatik s dostatečně hlubokým dezénem přitom zajistí výrazně lepší jízdní vlastnosti nejen na sněhu a ledu, ale i na suchém povrchu při teplotách pod 7 °C, kdy letní pneumatiky ztrácejí svou výkonnost.

Jak průzkum ukázal, většina řidičů, kteří používají zimní pneumatiky, je spojuje s větší jistotou a bezpečnější jízdou. Tak odpovědělo celých 71 % respondentů. Konkrétní jízdní vlastnosti, tedy lepší přilnavost, ovladatelnost a kratší brzdná dráha, jsou hlavním důvodem pro používání zimních pneumatik pro 37 % dotázaných řidičů. Dalšími důvody byla povinnost mít zimní výbavu na určitých silnicích (8 %), nezbytnost vzhledem k místu bydliště nebo častým cestám do míst s náročnými zimními podmínkami (7 %).

Naopak téměř třetina řidičů nepoužívajících zimní pneumatiky je přesvědčena, že je na svém automobilu nepotřebují, jelikož jezdí jen ve velkých městech, kde se sníh objeví jen výjimečně (29 %). Další pak pneumatiky jednoduše nemají, ještě je nezakoupili (29 %) nebo je pro ně cena za sadu zimních pneumatik příliš vysoká (7 %). Ostatní za ztížených zimních podmínek autem vůbec nejezdí (21 %), případně používají pneumatiky s celoročním dezénem (14 %).

S používáním zimních pneumatik úzce souvisí i čas pro jejich obutí. Průzkum proto také zjišťoval, podle čeho čeští řidiči volí dobu pro výměnu letních pneumatik za zimní. Většina řidičů (77 %) se o přezutí pneumatik rozhoduje na základě venkovní teploty, což je nejspolehlivější ukazatel vzhledem k tomu, že vlastnosti zimních a letních pneumatik závisí především na teplotě. Podle sněhových srážek se pro přezutí pneumatik rozhoduje 27 % řidičů a k určitému datu přezouvá pneumatiky 14 % řidičů. Podle venkovní teploty se rozhodují častěji muži a lidé s vyšším vzděláním, podle sněhových srážek častěji ženy. Dalšími rozhodovacími faktory je legislativa – řidiči jezdí po silnicích s přikázanou zimní výbavou (10 %), aktuální finanční možnosti (6 %) a podle zvýhodněných, nejčastěji předsezonních nabídek pneuservisů se rozhoduje 5 % dotázaných řidičů.

Vzhledem ke změnám v legislativě, která od loňského roku střídavě přikazuje a nepřikazuje používání zimní výbavy na označených úsecích pozemních komunikací, se průzkum zabýval i názorem českých řidičů na případnou plošnou povinnost používání zimních pneumatik v zimním období. Celých 75 % respondentů zodpovědělo tuto otázku kladně. Vyšší souhlas byl zaznamenán u žen, a také u lidí starších 55 let. Menší souhlas naopak vyjádřili řidiči z velkých měst (s více než 100 000 obyvateli). Zcela proti povinnému zavedení používání zimních pneumatik během zimního období bylo pouze 9 % dotázaných.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,300
USD 23,580 23,760
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma