Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 0°C Polojasno

Automobilu je letos 125 let

Automobilu je letos 125 let
zdroj: tisková zpráva

Komerční sdělení: Před 125 lety změnil německý automobilový konstruktér Carl Benz průmyslové dějiny. 29. ledna 1886 udělil Říšský patentový úřad na jeho „vozidlo s provozem na plynový motor“ patent a tím se spustila revoluce v oblasti transportu.

Vozidlo, které Carl Benz patentoval, bylo tříkolé vozidlo a bylo prvním dopravním prostředkem poháněným spalovacím motorem. Jezdilo maximální rychlostí 18km za hodinu a mělo 0,8 koňské síly. Carl Benz však nesklidil na začátku žádné ovace. Naopak. Jeho automobil byl středem posměchu, protože byl bez koní. Ještě za svého života jej Carl Benz věnoval Německému muzeu v Mnichově, kde si jej můžete prohlédnout spolu s technikou vozu, počátky firmy Benz nebo vývojem výroby automobilu do roku 1900.

 

Od doby, kdy byl vynalezen první automobil, se svět samozřejmě v mnohém změnil - a my si to dnes bez dopravních prostředků dokážeme představit jen stěží. V sousedním Německu, kolébce automobilu, budou toto výročí slavit celých 125 dní a to v rámci akce Automobilové léto 2011. Od 7. května až do 10. září 2011 bude po celém Bádensku-Württembersku probíhat tematický program bohatý na speciální akce, výstavy a různé turistické nabídky.

 

Oslavy budou zahájeny ve Stuttgartu o víkendu 7. – 8. května. V neděli vše vyvrcholí výročním korzem 125 automobilů značek Mercedes-Benz, Porsche a Audi, která vyjedou na náměstí Schlossplatz a připomenou historii automobilu. Návštěvníci uvidí různé typy starých i nových modelů aut, které si budou moci podrobně zblízka prohlédnout. Ve Stuttgartu si budete moci mimojiné prohlédnout výstavu o budoucnosti auta a také přehlídku aut pod širým nebem. Při oblíbené autoshow S-City mobil budou moci návštěvníci obdivovat více než 170 nejnovějších modelů vozidel současnosti 20 různých značek.

125 let automobilu zdroj: tisková zpráva

V Německém technickém muzeu v Berlíně v nákladišti bývalého Anhaltského nákladového nádraží se budete moci od 13.května podívat na výstavu „Člověk při jízdě“. Na 1400m2 můžete obdivovat kočáry, bicykly, motorky a dokonce i auta. Největšími lákadly budou ale zřejmě designové auto Colani GT z roku 1964,  luxusní Mercedes Nürnberg nebo populární VW Brouk z roku 1951. Nechybí ovšem ani elektrovozidla jako nahlédnutí do budoucnosti, kdy budou spalovací motory nahrazeny novými technologiemi.

 

Pokud budete chtít vidět automobily v akci a v terénu, určitě si vyberete z kalendáře vrcholných akcí  Eurospeedway Lausitz v Braniborsku z řady nabízených závodů či rallye, které proběhnou v době oslav 125. výročí vzniku automobilu. Za všechny můžeme uvést např. Mezinárodní motocyklové mistrovství Německa, Deutsche Tourenwagen Masters, ADAC Motocyklový víkend Lausitzring nebo ADMV Classic Cup. Na některých z nich, jako např. na Lausitzer Bladenight, si můžete dokonce projet trasy Grand Prix sami. Na legendární trati v Eifelu zase můžete ve dnech 21. – 24. července fandit svým favoritům v soutěži Formule 1. Kromě vlastního závodu zde proběhne i autogramiáda a budete mít možnost se jako spolujezdec svézt v závodním autě s pilotem Formule 1.

125 let automobilu

V rodném městě Carla Benze a Karla Draise, Karlsruhe, bude akce spojena s oslavami 296. výročí založení města. Ve dnech od 17. do 19. června 2011 zde proběhne přehlídka veteránů „Pocta Carlu Benzovi“, a to formou jedinečného závodu drezín na vysoké technické úrovni, slavností mladých výzkumníků a spoustou hudby. Ve Státní umělecké hale můžete shlédnout „Krásu rychlosti“ v moderních uměleckých dílech a Literární společnost představí „Mobilitu a rychlost v literatuře 20. století“. Státní přírodovědné muzeum se bude po celé léto dívat na auto z perspektivy jeho materiálů („Minerály v jízdě“), v Městském muzeu bude k vidění výstava o Carlu Benzovi a v Centru umění a mediální technologie ZKM budou návštěvníci moci obdivovat neobyčejné auto skulptury na výstavě „Car Culture“.  Technologický ústav Karlsruhe KIT využije dne otevřených dveří, který připadne na 2. července 2011, k představení nejnovějších výsledků bádání a také auta budoucnosti.

 

Další akcí, která bezesporu přiláká pozornost milovníků aut, je 16. mezinárodní sraz řidičů trabantů,  který proběhne v malebném centru západního Saska ve Cvikově ve dnech 24. – 26.června. Na programu je kromě zábavy také závod trabantů, v Muzeu Augusta Horcha můžete vidět například čerpací stanici z 20.let a samozřejmě spoustu automobilových exponátů.

 

Další akce, výstavy a automobilové závody čekají na své návštěvníky po celém Německu.  Informace o nich a spoustě dalších událostí, které se váží k oslavám 125. výročí vzniku prvního automobilu najdete na webových stránkách Německé turistické centrály www.germany.travel/cz/.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 25.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,520 23,700
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma